Maj pun sadržaja
26

"Zeničko proljeće" nakon dvije godine pandemije posvećeno klasičnoj muzici

E. M.
Miroljub Mijatović, Zijad Imamović i Miroslav Šetka (Foto: Klix.ba)
Miroljub Mijatović, Zijad Imamović i Miroslav Šetka (Foto: Klix.ba)
Manifestacija "Zeničko proljeće 2022" ove godine posvećena je klasičnoj muzici, a danas je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica nakon pandemijske pauze predstavljen program ove kulturne manifestacije.

Na konferenciji za medije danas je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica predstavljen program 25. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće 2022". Manifestacija će se održati od 3. do 31. maja, a nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Predstavljajući program ovogodišnje manifestacije, Zijad Imamović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti je kazao da je fokus stavljen na klasičnu umjetničku muziku. Slogan ovogodišnjeg "Zeničkog proljeća" je "Budimo odgovorni - klasikom do zdravlja".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Stiglo je mnogo aplikacija i u jednom trenutku smo se našli u nezgodnom položaju. Javili su se aplikanti koji su i ranije učestvovali, ali smo ove godine odlučili da koncept bude drugačiji. Odlučili smo da fokus stavimo na klasničnu muziku i takve programe pa je određeni broj projekata morao biti odbijen zbog toga što su retrospektivne prirode i ne odgovaraju novoj koncepciji", kazao je Imamović.

U sklopu Zeničkog proljeća bit će održan i 51. likovni aprilski salon gdje se prema riječima Miroslava Šetke, likovnog slikara, očekuje 13 autora i dvije gošće, Sarajka Lejla Čehajić i Jadranka Ivanić iz Zagreba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je kazao da sve posjetioce očekuju dvije premijere, i to jedna za djecu "Oslobodite umjetnike" te jedna za odrasle pod nazivom "Tri dana". Također, bit će upriličene i dvije gostujuće predstave Narodnog pozorišta iz Tuzle, kao i jedna baletna u izvedbi Ars Centra.

"U pozorištu ćemo imati još pet sadržaja, koji su uglavnom koncerti i izložbe fotografija", dodao je Mijatović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U sklopu programa bit će održani programi i u Gradskoj biblioteci Zenica, Crkvi Sv. Ilije, Muzeju Grada Zenice te Shoping centru Džananović.