"Tri dana"
35

Zeničko pozorište najavilo predstavu: Kako izgleda život bankara kada završi na ulici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Pred zeničkom publikom sutra će se naći 751. premijera Bosanskog narodnog pozorišta Zenica s predstavom "Tri dana" koja govori o apsurdu kapitalističkog društva u kojoj glavnu ulogu igra uspješni bh. glumac Nusmir Muharemović.

Režiju predstave radila je Tanja Miletić-Oručević, a likove igraju osim Muharemovića i Snežana Vidović, Siniša Vidović, Zlatan Školjić te Adem Smailhodžić. Iako je urađena za veoma kratko vrijeme, zeničkoj publici ekipa će ponuditi jednu od najboljih predstava koje su urađene u ovoj instituciji. Riječ je o realnosti protkanoj komedijom, tragičnoj priči sa duhovitim dijelovima, koja je prema riječima Miletić-Oručević, žanrovski zanimljiva.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Predstava je žanrovski zanimljiva, duhovita i sigurno je da će se to svidjeti publici. Ozbiljna je u svojim dijagnozama i kako predstavlja društveno-ekonomski poredak u svijetu. Radili smo kratko i hvala svim kolegama koji su omogućili da ovaj kratki proces bude efektivan i da dovedemo predstavu do konačnog oblika", kazala je Miletić-Oručević.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovo je bio izuzetan napor glumačke ekipe, i svi oni osim Nusmira koji igra glavnog lika, tumače još 4-5 likova. Imali smo fantastičnu ekipu, svi su doprinijeli ovom procesu. Mogu se nadati da će se osjećaj uživanja glumaca dok igraju prenijeti na publiku", dodala je.

Tekst govori o usponu i padu bankara koji završi na ulici sa beskućnicima gdje tri dana umire dok mu niko ne želi pomoći. Iako je tragična, ima duhovne elemente.

Nusmir Muharemović je izjavio da nakon 15 godina bavljenja glumom ima istančan osjećaj kada je nešto dobro urađeno te je mišljenja da će ovo biti dobro primljena predstava kod publike na koju će se rado vraćati.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Sretan sam što smo došli do premijere, ali i ponosan. Mnogo godina i iskustva imam, sretan sam i nesretan što je tako, i već sada osjećam da je nešto dobro i da smo napravili dobar posao. Nakon 15 godina rada predosjetim šta smo napravili. Napravili smo komediju o nama, o vremenu u kojem živimo, satiru o vremenu u kojem živimo, šta se dogodi kada jedan čovjek leži na ulici ali mi živimo to vrijeme", kazao je Muharemović.

Dodao je da se autor poigrao s tekstom te da je bilo veoma izazovno naučiti tekst koji se uveliko razlikuje od onih koje glumci inače pripremaju i uče za predstavu.

"Kakav je rezultat ovoga prosuditi će publika, ali mogu reći da smo napravili sjajnu predstavu i da je ovo najobimniji zadatak koji sam imao u svojoj karijeri", dodao je Muharemović.

Premijera predstave planirana je za sutra 31. maja s početkom u 19:30 sati.