Zeničko pozorište 69. sezonu završilo s 210 programskih sadržaja

Zeničko pozorište 69. sezonu završilo s 210 programskih sadržaja
67
E. M.
15.7.2019. u 11:28
4
komentara
67

dijeljenja
Zeničko pozorište 69. sezonu završilo s 210 programskih sadržaja Hazim Begagić (Foto: E. M./Klix.ba)
Bosansko narodno pozorište Zenica kao najstarija ustanova kulture u srednjoj Bosni svoju 69. sezonu privela je kraju sa šest premijera, a u narednoj jubilarnoj godini u prvoj polovini 70. sezone planirano je pet premijernih predstava.
Direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Hazim Begagić danas se na zatvaranju 69. sezone pohvalio postignutim rezultatima i osvojenim nagradama, a najveći uspjeh ostvarila je predstava "Ravna ploča" koja je osvojila pet nagrada, a značaj uspjeh je ostvarila i Dječija omladinska lutkarska scena.

"Pink moon, iako je svježa predstava s ovogodišnjim premijernim datumom, već sada je mnogo puta nastupala u BiH i zemljama regije, a osvojila je tri nagrade. Ovo je bila jedna prosječna sezona BNP-a , ali to je bila naša strategije jer u jubilarnoj 70. sezoni želimo na pravi način obilježiti postojanje najstarije ustanove kulture u srednjoj Bosni", kazao je Begagić.

Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba) Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)


U pripremi je pet premijernih predstava i to: "Čoek na dvije noge", "Pinkoijeve avanture", "Meso", "Othello" i "Plaža". Svih pet predstava premijerno će biti odigrano na sceni BNP-a u periodu od septembra do decembra ove godine.

Predstave Bosanskog narodnog pozorišta u 69. glumačkoj sezoni nastupile su na 17 festivala od čega 14 domaćih i tri inostrana festivala, a ostvarili su i 19 gostovanja od čega devet u BiH, dva u Zeničko-dobojskom kantonu te deset gostovanja van BiH.

Voditelj Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Miroljub Mijatović je kazao da su svoju 69. sezonu počeli s predstavom Hannah i Hanna, ali i da su u protekloj sezoni zabilježili premijerno gostovanje u Makedoniji.

Miroljub Mijatović (Foto: E. M./Klix.ba) Miroljub Mijatović (Foto: E. M./Klix.ba)


"U narednom periodu nas očekuju četiri premijere. Počinjemo sezonu s lutkarskom predstavom 'Pinokijeve avanture', a u oktobru ćemo javnosti predstaviti predstavu za mlade i o mladima 'Meso'. Za rođendan DOL-a plan nam je 'Ježeva kućica', a za kraj jedna priča o Zenici". U narednih mjesec dana članovi DOL-a gostovat će i na dva kampa, jedan je međunarodnog karaktera, a drugi će biti održan u Trebinju među čijim organizatorima je i BNP Zenica", kazao je Mijatović.

Merima Handanović (Foto: E. M./Klix.ba) Merima Handanović (Foto: E. M./Klix.ba)


Glasnogovornica BNP-a Merima Handanović na kraju konferencije je kazala da je u sklopu 69. sezone u BNP-u održano ukupno 210 sadržaja od čega 126 predstava, 65 drugih programa te 19 gostovanja. Cilj menadžmenta ove ustanove je u narednoj godini napraviti još bolje poslovne rezultate, ali i podići nivo kulture u gradu.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...