Kultura
198

Zenički fotografi otvorili izložbu "Hvala vam, Zmajevi"

E.M.
Dado Ruvić
U Muzeju grada Zenice večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Hvala vam, Zmajevi". Na izložbi je predstavljeno 28 fotografija deset fotoreportera iz Zenice koji su proteklih godina pratili kvalifikacije reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo koje se održava u Brazilu.

Na ovaj način zenički fotoreporteri su se zahvalili Zmajevima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazil, na dosadašnjim rezultatima, ali i poželjeli im sreću u kvalifikacijskim utakmicama za Evropsko prvenstvo koje će 2016. godine biti odigrano u Francuskoj.

Prema riječima najmlađeg učesnika izložbe, Kenana Uzunovića, prvobitna ideja je bila da izložba nosi naziv "Sretno Zmajevi".

"S obzirom na to da je ovo prvi put da zenički fotografi organizuju kolektivnu izložbu to je veliki značaj za mene i drago mi je da sam dio ove ekipe. Izložba je trebala biti organizovana prije odlaska naše reprezentacije u Brazil, pa je trebala nositi naziv 'Sretno Zmajevi', ali zbog neprilika koje su pogodile našu zemlju, izložba je prolongirana do danas, pa je naziv promijenjen u 'Hvala vam, Zmajevi'. Simbolični naziv je zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo i dobre igre, a ujedno je ovo i prilika da im zaželimo sreću u narednim kvalifikacijama za Euro 2016", kazao je Uzunović.

Jedan od osnivača Adameya studija iz Zenice, Mirza Subašić, je kazao kako su zenički fotografi kroz kvalifikacije upoznali svjetske fotografe te da je rezultat tehnologije, dostignuća i kvalitet večeras izložen na 28 fotografija.

Izložbi je prisustvovao veliki broj Zeničana koji su bili oduševljeni fotografijama, a sve fotografe i njihove radove pozdravili su aplauzom sa željama da napreduju i u narednom periodu.

Selekciju fotografija vršio je Reutersov fotoreporter Dado Ruvić, a fotografije su večeras u Muzeju grada Zenice izložili: Muhamed Tunović, Almir Alić, Mirza Subašić, Benaris Mahmić, Haris Badžić, Ismir Sačak, Kenan Uzunović, Jasmin Imamović, Dado Ruvić, te fotoreporter portala Klix.ba, Elmedih Mehić.

Izložba će biti stalna postavka u Muzeju grada Zenice, a u narednom periodu će proputovati i kroz druge gradove Bosne i Hercegovine.