Period od 90 godina
64

Zeničanin u jednoj knjizi predstavio žene i muškarce koji su oplemenili kulturu njegovog grada

E. M.
Ikbal Cogo je i viši kustos Muzeja Grada Zenice (Foto: E. M./Klix.ba)
Ikbal Cogo je i viši kustos Muzeja Grada Zenice (Foto: E. M./Klix.ba)
Zeničanin Ikbal Cogo objavio je knjigu "Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009", u kojoj je predstavio žene i muškarce koji su svojom pisanom riječju oplemenili ovaj grad.

Druga knjiga edicije Memoria JU Muzej Grada Zenice plod je dvogodišnjeg rada na prikupljanju faktografskih podataka o događajima unutar zeničkog književnog kruga s ciljem očuvanja od zaborava pojedinaca, zbivanja i književnih djela, koji čine osnovu kulturnog identiteta Zenice.

Cogo je u knjizi predstavio i intervjue koji su rađeni sa zeničkim književnicima u proteklim decenijama, a osnova istraživanja bili su podaci objavljeni u listovima "Naša riječ" i "Oslobođenje", građa Zavičajne zbirke Gradske biblioteke Zenica te razgovori autora s akterima književnih zbivanja.

"Kao autor sam imao problem što nisam imao knjigu na koju se mogu osloniti, jer se tako uglavnom radi, ali uspio sam uz građu Zavičajne zbirke Gradske biblioteke Zenica te navedene listove pronaći informacije. Dugo sam razgovarao i s piscima koji su u knjigama, a ideja je bila da prikupimo više podataka na jedno mjesto. Moj zadatak i cilj nije bio analiza književnih djela niti pisaca. Ovo je baza podataka, a ako neko bude htio da se bavi analizama pisaca i knjiga, imat će knjigu koja je okupila veliki broj njih na jednom mjestu", kazao je Cogo dodavši da je to bila njegova obaveza kao uposlenika Muzeja Grada Zenice.

Pojasnio je da je ovo mala "provokacija" drugih javnih ustanova, jer smatra da ne rade dovoljno zajedno kako bi za 20-ak godina napravili jednu novu knjigu sa svim podacima.

U knjizi je obrađeno stotinjak imena, a osim pisaca, Cogo je spomenuo ljude koji nisu bili autori književnih djela, ali su bili blisko vezani s piscima.

"Nedžad Fejzić nije bio pisac, ali je bio decenijama uvezan s tom scenom. Htio sam proširiti taj obuhvat, dati više informacija i predstaviti kulturnu scenu grada, zajedno s ljudima koji su bili uključeni, jer ovdje govorimo o kulturi s akcentom na književnost", dodao je Cogo.

Cilj je da u narednim mjesecima tiraž pokloni građanima BiH koji zaista žele pročitati knjigu, odnosno, da ona dođe u prave ruke, s obzirom na to da su svjesni situacije izazvane pandemijom koronavirusa, u kojoj građani sebi ne mogu priuštiti knjigu.