Historijski dokument
37

Zeničanima predstavljena Povelja Kulina bana ispisana na komadu svile

Piše: E. M.
Povelja Kulina bana (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U organizaciji Foruma građana Zenica i Bošnjačke zajednice kulture Preporod danas je u Zenici ispred istočne strane stadiona Bilino Polje održan kulturno-umjetnički program "Od Kulina bana i dobrijeh dana" kojim je obilježena 828. godišnjica Povelje Kulina bana.

Današnjem događaju prisustvovalo je nekoliko desetina Zeničana koji su obilježili dan kada je napisana Povelja Kulina bana koja je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najstarijih dokumenata južnoslavenskih država.

Dokument neprocjenjivog značaja svjedoči o dubokim korijenima bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog naslijeđa srednjovjekovne Bosne. Osim replika Povelje Kulina bana danas su bile izložene i slike likovne kolonije "Stara Bosna", čiji su promotori bili Faruk Kadrić i Amna Sofić.

Današnja manifestacija održana je pored spomenika Kulinu banu koji su 2003. godine kod istočne strane stadiona Bilino Polje svečano postavili članovi Foruma građana Zenica.

U ime Foruma građana Zenice obratio se Faruk Kadrić koji je izjavio kako mladi trebaju i u školama izučavati o Povelji Kulina bana i današnjem datumu.

"Forum građana Zenice je i ove godine odlučio obilježiti godišnjicu Povelje Kulina bana kako bi održao ovaj značajan datum živim i kako bi ovaj događaj i pridavanje značaja bio povod da mladi ovo izučavaju i u školama", poručio je Kadrić.

Ove godine Forum građana Zenice predstavio je repliku Povelje Kulina bana ispisanu na komadu svile, a za posjetioce su izložili i druge replike te prijevod Povelje Kulina bana. Predsjednik Foruma građana Zenice Tvrtko Mišanović je iskazao zahvalnost Kantonu koji je današnji dan izabrao kao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

"Svaki put se trudimo da napravimo neku uspomenu na Kulina bana i želimo da pomjerimo svoje granice. Upravo zbog toga ove godine smo uradili promociju kataloga likovne kolonije "Stara Bosna" koja inspiraciju traži u prošlosti i napravili smo poseban suvenir koji će predstavljati Zenicu i Zeničko-dobojski kanton", pojasnio je Mišanović.

Povodom obilježavanja 828. godišnjice Povelje Kulina bana biciklista Nedžad Agić jutros u 6 sati je biciklom krenuo iz Zenice prema Dubrovniku, gdje će ga ugostiti gradonačelnik. U sklopu svoje ture u jednom smjeru će preći 340 kilometara, a povratak u Zenicu planiran je sutra.

Forum građana Zenice pokrenuo je tri inicijative za davanje naziva po Kulinu banu i to za dio zeničkog bulevara kod stadiona Bilino Polje, park na istočnoj strani stadiona Bilino Polje te za jedan od tunela na trasi autoputa A1.