Ljetni teatar
40

Zeničani uživali u "Partiji remija", u narednim danima još četiri predstave na otvorenom

Piše: E. M.
Partija remija (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti Studio teatar iz Zenice u utorak navečer je u dvorištu Centra za kulturu Preporod održalo prvu predstavu "Partija remija" u sklopu događaja Ljetne večeri teatra u kojem će građani Zenice imati priliku uživati i naredne četiri noći.

Studio teatar iz Zenice je svojim sugrađanima odlučio tokom ljetnih noći ponuditi razonodu uz predstavu na otvorenom te su tom prilikom odlučili pripremiti pet predstava koje će biti izvedene i u naredne četiri noći.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Studija teatar Zenica Nusmir Muharemović je kazao kako Zenica u ljetnim danima nema kulturnog sadržaja kao što su predstave, kao ni većina bosanskohercegovačkih gradova, zbog čega su odlučili napraviti malo osvježenje.

"Institucionalna pozorišta ovaj period koriste za godišnji odmor i sezone privode kraju. Međutim, svugdje u svijetu pa i u regiji u Zagrebu i Beogradu imamo slične manifestacije koje smo mi odlučili 'prepisati'. Željeli smo da građani uživaju tokom ljetnih noći na otvorenom", kazao je Muharemović.

U utorak navečer izvedena je prva predstava, komedija "Partija remija" koja je privukla veliki broj posjetitelja koji su svojim odzivom premašili očekivanja organizatora.


"Svi glumci su se rado odazvali ovom projektu i drago nam je da smo na malom prostoru odlučili ponuditi svojim sugrađanima jedan ovakav program. Mi smo iznenađeni posjetom na prvoj večeri jer smo morali donositi i dodatne stolice. Mislili smo da broj posjetilaca neće biti veliki s obzirom da se radi o predstavi koja je bar 40 puta odigrana u Bosanskom narodnom pozorištu, ali drago nam je bilo vidjeti toliko ljudi", dodao je Muharemović.

U čitav projekt uključeno je tek 15 ljudi koji rade i po tri posla kako bi sve proteklo u najboljem redu. Projekt su podržali ArcelorMittal Zenica i Gradska uprava Zenice, a obećana je i podrška Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Zeničani će u narednim večerima uživati u predstavama "Državni lopov", "Ludilo udvoje", "Derviš i smrt" i "Rod i dom".

Sve predstave počinju u 20 sati.