Historija Bosne
51

Zeničani otvaraju park u kojem je potpisana "Bilinopoljska izjava" Kulina bana

FENA
Udruženje "Forum Zeničana“, koje tradicionalnom manifestacijom "Od Kulina bana i dobrijeh dana“, svake godine 4. aprila, na datum na koji su poglavari bosanske crkve 1203. godine predvođeni Kulinom banom, potpisali historijski dokument"Bilinopoljska izjava“, pokrenulo je aktivnost na uređenju parka uz istočnu stranu Stadiona Bilino polje.

Radnici komunalnog preduzeća "Alba“ trenutno uklanjaju stare panjeve, krče grane drveća i vrše sanitarnu sječu oštećenih stabala, koja bi mogla biti prijetnja posjetiocima parka.

"Zajedno sa Gradskom upravom Zenice, odlučili smo da se ovaj park, kojeg mi već zovemo Park 'Kulin ban', sredi. Bio je zapušten i neuredan, ali ga želimo dovesti u funkciju, obnoviti staze i obilježiti - da se zna da je to Park 'Kulina bana' i da je to mjesto na kojem je potpisana 'Bilinopoljska izjava'" kaže Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine ovog udruženja.

Ističe da je krajnji cilj da se postavi i spomen-obilježje Kulinu banu.

"Došli smo na ideju da s Gradom, Kantonom, Muzejom grada Zenica i Fondacijom 'Kulin ban' potpišemo jedan sporazum, na osnovu kojeg će se pokrenuti aktivnosti za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu rješenja, a kasnije i izradu spomenika" kaže Franjić.

Vjeruje da će uskoro građani i gosti Zenice imati priliku da se odmaraju te pored tog spomenika podsjete na početak historije BiH.

Park će do 29. augusta, kada se obilježava Dan Zeničko-dobojskog kantona te 829. godišnjica objave Povelje Kulina bana (objavljena 1189. godine), biti otvoren. Na kamenu u ovom parku već se nalazi ploča, postavljena 2003. godine, povodom obilježavanja 800. godišnjice vladavine Kulina bana.

U sklopu uređenja ovog parka, u kojem se nalazi i kamena skulptura "Razvoj“, a koju je 1980. godine izradio zenički kipar Franjo Bešlić, bit će obilježena i ova skulptura.