Kultura
93

Zenica: Predstavom "Plavi krug" bit će obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Klix.ba
Bosansko narodno pozorište Zenica će u okviru 64. umjetničke sezone izvesti i treću premijernu predstavu, "Plavi krug" u režiji Miroljuba Mijatovića, a u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti Zenica.

Premijernom izvedbom interaktivnog performansa za djecu i mlade "Plavi krug", 14. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici bit će obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Predstavu je prema tekstu Vladimira Đorđeviđa režirao rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica Miroljub Mijatović, koji je istakao važnost rada sa djecom na edukativnim i angažiranim projektima koji se mogu svrstati u teatar pozitivnih poruka, koji ima za cilj upoznavanje o najrazličitijim problemima koji su dio naše svakodnevnice, te educiranje djece i mladih, kao i razbijanje predrasuda prema marginaliziranim društvenim skupinama.

Akteri predstave su članovi srednje grupe Dječije, omladinske i lutkarske scene, a glavni lik u ovoj predstavi je Lenka, osmogodišnja djevojčica, koja boluje od dijabetesa.

Sekretar Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica, Haris Delić, je govorio o problemima sa kojim se susreću osobe oboljele od dijabetesa.

"Svakodnevni problemi i diskriminacija nisu rijedak slučaj i unutar obrazovnog sistema, gdje oboljeloj djeci najčešće nije dozovljeno učešće u sportskim aktivnostima na časovima tjelesnog odgoja. Ovaj projekt je značajan jer na jedan nekonvencionalan način komunicira, kako sa mlađom publikom, tako i sa odraslima", kazao je Delić.

Direktor BNP-a, Hazim Begagić, napomenuo je da je ovo jedan od projekata koje Pozorište realizira sa nevladinim i civilnim sektorom, a kojima se želi doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju djece i mladih, te će se saradnja nastaviti i na budućim projektima.

Projekt su podržali Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica, Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Savez udruženja dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine, a premijera predstave je zakazana za četvrtak, 14. novembar, od 19 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.