{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenica: Predstavljeni eksponati o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića

28.10.2014. u 20:41
504
Zenica: Predstavljeni eksponati o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića
504
U Muzeju grada Zenice večeras je svečano otvorena izložba eksponata i fotografija o životu, liku i djelu prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a nakon izložbe upriličena je projekcija kratkog dokumentarnog filma "U službi Bosni i Hercegovini".
U organizaciji Muzeja Alije Izetbegovića Zeničani i Zeničanke večeras su imali priliku da pogledaju fotografije na kojima je predstavljen život​, lik ​i djelo, ali i eksponate kao što su kancelarijski pribor, dokumenti i epolete Vrhovnog komandanta Armije RBiH​ i prvog predsjednika nezavisne BiH​ Alije Izetbegovića.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović​,​ Adnan Žiško​,​ je kazao kako je glavni cilj prezentovati historijske činjenice kakve jesu i to kroz svakodnevne aktivnosti.

"Večeras imate priliku vidjeti izložbu fotografija koja govori o liku prvog predsjednika Alij​e​ Izetbegovića. Javna ustanova Alija Izetbegović je osnovana 2007. godine kada smo bili dio Muzeja Sarajeva, a o​​d 2010. godine smo zasebna institucija i kao najmlađa ustanova mislim da smo uradili dosta uspješan posao. Najznačajnije nam je da historijske činjenice prezentujemo onakve kakve jesu i da to radimo svakodnevno", kazao je Žiško na otvorenju izložbe​.

​U Muzeju grada​ Zenic​e​ do Nove godine biti ​će ​održana još jedna izložba fotografija kada će​ javnosti biti predstavljen i novi dokumentarni film o "Sarajevskom procesu".

"Mi sigurno držimo jednu od primarnih pozicija kada govorimo o prijenosu historijskih činjenica iz moderne Bosne i Hercegovine i činjenica o Aliji Izetbegoviću. Potrudit ćemo se da ovakve aktivnosti budu redovne, a do Nove godine ​u Zenici​​ ćemo​ organizovati​ novu izložbu i projekciju filma koja govori o 'Sarajevskom procesu'. Alija Izetbegović zaslužuje više mjesta u knjigama i školama kao i u kulturnim institucijama. U ratnim godinama je uvijek podržavao rad kulturnih djelatnika i ljudi koji su bili vezani za kulturu jer je ona na određeni način dala dodatnu energiju svim ljudima koji su bili, od opkoljenog Sarajeva do svih ostalih opkoljenih gradova, u nekoj bezizlaznoj situaciji", dodao je Žiško.

Izložba koja je večeras predstavljena u Zenici, širom Bosne i Hercegovine ali i inozemstva putuje od 2010. godine, a u Zenici će biti otvorena do 15. novembra sa ciljem da se održe potrebni časovi historije koji bi proširili znanja školaraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: