{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenica: Pašovićeve Fudbalske priče

Z
26.8.2011. u 15:48
0
2
Zenica: Pašovićeve Fudbalske priče
0
Zenica: Pašovićeve Fudbalske priče
Predstava "Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče", u režiji Harisa Pašovića, prva je predstava koju će u ovoj sezoni moći pogledati gledaoci u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
Biće ovo koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i "East West Centra" iz Sarajeva, ali i prva predstava koju Haris Pašović režira u Zenici.
Biće ovo i svjetska premijera predstave, planirane za četvrtak 22.septembra, a nakon premijere slijede izvedbe u Tešnju, Rudom, Bihaću, Sokocu, Jajcu, Bosanskoj Gradišci, Loparama, Srebreniku, Prijedoru i Sarajevu. Riječ je o plesnom teatru sa internacionalnom grupom umjetnika, jer pored Pašovića uz predstavu su vezani rumunski koreograf Edward Clug (Edvard Klug), direktor Baleta u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru, dok će muziku za predstavu uživo izvoditi, višestruko nagrađivani kompozitor i muzički direktor Philip Tan iz Singapura.

Predstava "Ruže za Anu Terezu / Fudbalske priče" okuplja umjetnike iz Belgije, Italije, Burkine Faso, Singapura, Rusije, Turske, Slovenije i Bosne i Hercegovine govori o životu običnih ljudi i njihovoj strasti za fudbalom. Predstava, kojoj je osnova najpopularniji sport, govori o tome da većina nogometnih fanova u svijetu dijeli ista iskustva, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, vjeru i dob. Jezik nogometa je univerzalan, s toga je cilj autorskog tima da igrajući predstavu u manjim gradovima u BiH razbiju izolaciju, omoguće građanima da budu izloženi djelima najviše umjetničke vrijednosti i promiču komunikaciju i dijalog u svim dijelovima zemlje.

Za predstavu "Ruže za Anu Terezu / Fudbalske priče" reditelj Haris Pašović okupio je tim u kojem će nastupati Aida Čorbadžić (Bosnia and Herzegovina), Thomas Steyaert (Belgium), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Ulisse Romano (Italy), Aydar Valeev (Russia), Ayberk Essen (Turkey).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: