Kultura
8

Zenica domaćin kvalifikacija za Svjetsko plesno takmičenje

Piše: E. M.
Detakj sa konferencije za medije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detakj sa konferencije za medije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenica će biti prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će 11. februara ugostiti baletne plesače iz regije na kvalifikacijama za Svjetsko takmičenje koje će biti održano krajem juna u Njemačkoj.

Rezultati baletnih plesača iz Zenice na evropskim i svjetskim takmičenja u proteklom periodu Zenici su omogućili licencu za organizaciju kvalifikacija za Svjetsko plesno takmičenje za zemlje Balkana.

Elma Šeper-Nadžak, predstavnica Baletnog studija "Ars centar" je izjavila kako će na takmičenju učestvovati preko 80 takmičara iz zemalja regije.

"Ovo je prvo takmičenje na Balkanu, a Ars centar je dobio licencu na osnovu rezultata ostvarenih u svijetu. Učešće će uzeti sve plesne škole iz BiH, gosti iz Makedonije, a predstaviti će se oko 80 takmičara sa 58 varijacija", kazala je Šeper-Nadžak.

Takmičare će u Zenici na kvalifikacijama ocjenjivati svjetski žiri, a osim za medalju, takmičari će osvajati i bodove koji će biti karta za Svjetsko plesno prvenstvo u Njemačkoj.

Prisutnima se danas obratila još jedna predstavnica "Ars centra" Semira Spahić koja je izjavila kako će na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici po prvi put biti održan i master class.

"Radi se o edukativnom dijelu takmičenja kojeg će voditi renomirani predavač baleta Maxim Seflos, a navečer će biti održana i gala večer sa početkom od 19:30 sati", izjavila je Spahić.

Takmičenje, a ujedno i kvalifikacije za Svjetsko plesno prvenstvo biti će održano 11. februara sa početkom od 10 sati u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.