Kultura
0

Zenica: Dječija predstava "Djeca govore o miru"

Piše: E. B.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Učesnici "Ljetne škole Karavana mira", koji dolaze iz petnaest osnovnih škola iz šest općina BiH, predstavili su se u Zenici predstavom "Djeca govore o miru", kao centralnom manifestacijom svog projekta.

Ova predstava je svojevrsni nastavak projekta koji World Vision Bosna i Hercegovina implementira od julu prošle godine, kada je 53 djece iz 15 škola iz oba entiteta učestvovalo na kampu koji je rezultirao alternativnom predstavom "Djeca govore o miru". Predstava je nastala kao produkt dječije kreativnosti uz pomoć drugih volontera, a nakon postignutog uspjeha donatori "Eagle Down Foundation" i "World Vision Switzerland" odlučili su da finansiraju i ovogodišnji projekt.

"Dani mira" su bili zamišljeni na način da vršnjački mirovni edukatori održe radionice, ponovo uvježbaju predstavu i da spoje 15 oslikanih komada platna sa porukama mira stvarajući jedinstvenu zastavu mira, kojom su ukrasili autobus Karavana mira. Ovim autobusom učesnici u projektu krenuli su na turneju izvodeći predstavu na otvorenom na Palama, zatim u Zenici, a u četvrtak, 14. jula, u Tuzli.