Goražde
0

Žene Srebrenice učestvovale u snimanju filma o Srebrenici

FENA
Goražde
Goražde
U Goraždu već neko vrijeme traje snimanje filma o Srebrenici za koji scenario i režiju potpisuje Ahmed Imamović. Film se najvećim djelom snima na lokacijama u ove dvije bivše enklave.

Na snimanje prvog bosanskohercegovačkog igranog filma o Srebrenici, danas je u Goražde doputovalo 156 žena Srebrenice.

Kako Fena nezvanično saznaje, film se bazira na životu žena Srebrenice koje i 15 godina poslije rata, obilaze masovne grobnice tražeći posmrtne ostatke svojih najmilijih, sinova, muževa i braće. Na mostu Alije Izetbegovića i Trgu Branilaca danas su snimljene scene u kojima učestvuju žene Srebrenice koje su direktne žrtve genocida.

Ženama Srebrenice danas se u Goržadu pridružila i Milanka Dragar, Slovenka koja piše knjigu o Srebrenici.

“Došla sam da odam počast tim nevinim žrtvama i nadam se da će buduće generacije znati čuvati BiH koja je za mene sveta zemlja”, kazala je Dragar

Na zajedničkom ručku u Domu mladih Centra za kulturu Goražde, žene Srebrenice danas su ugostile članice Sekcije za očuvanje tradicije i običaja koja djeluje pri Ansamblu narodnih igara I pjesama Centra za kulturu .

Fena nezvanično saznaje da bi prvi bosanskohercegovači igrani film o Srebrenici premijerno trebao biti prikazan 11. jula kada će u Srebrenici biti klanjana i dženaza žrtvama srebreničkog genocida.