Kultura
0

Zemaljski muzej u novu godinu ulazi s velikim planovima

FENA
Zemaljski muzej BiH narednu će godinu obilježiti nizom zanimljivih i naučnih projekata, ali i drugih djelatnosti čija će realizacija zavisiti od priliva finansijskih sredstava toj instituciji, potvrdio je danas Feni direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić.

"Šume BiH" naziv je izložbe autora Čedomila Šilića koja će u vidu stalne muzejske postavke biti otvorena kao jedan od prvih projekata u narednoj godini.

Planirana je realizacija i nekoliko promocija, kao što je ona povodom završetka digitalizacije cjelokupnog Glasnika Zemljskog muzeja BiH te njegova dostupnost na internetu u 2010. godini

Tu je i predstavljanje novog broja Glasnika sveska za arheologiju, zatim knjige o Antunu Hangiju, čiji je priređivač bivša direktorica ovog muzeja Aiša Softić, kao i predstavljanje knjige "Morfologija antičkih fibula iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH" autora Adnana Busuladžića.

Busuladžić navodi i plan uposlenika Muzeja da se tokom iduće godine otvori i dio stalne izložbe egzotičnih životinja iz zbirke Emerika Bluma.

Bit će realizirani i mnogobrojni naučnoistraživački projekti iz arheoloških, etnoloških i prirodoslovnih istraživanja, za koje će biti odgovorni muzejski stručnjaci Mirsad Sijarić, Lidija Fekeža- Martinović, Andrijana Pravidur, Adnan Busuladžić, Aiša Softić te Dražen Kotrošan.

U planu su i učeničke radionice te pedagoški rad sa školama u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, za koje će koordinatorica biti muzejska savjetnica Marica Filipović.

Projekti čija će realizacija zavisiti od raspoloživosti finansijskim sredstvima bit će oni iz muzeološke, izdavačke i naučnoistraživačke djelatnosti, kao što su objavljivanje Glasnika sveske prirodnih nauka, izložba igri i igračaka autora Ernisa Šljive, te drugi naučnoistraživački projekti iz etnologije i arheologije.