Kultura
0

Zemaljski muzej BiH priključen na sistem grijanja institucija BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo Odluku o početku rada i utvrđivanju sjedišta Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Prema Odluci, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP) počet će s radom 1. marta ove godine, a sjedište CIP-a bit će u Mostaru.

Vijeće ministara je donijelo i Odluku o početku rada i utvrđivanju sjedišta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta. Odlukom je utvrđeno da će ova agencija, sa sjedištem u Banjoj Luci, početi s radom 1. marta ove godine.

Istovremeno, Vijeće ministara donijelo je Odluku o početku rada i utvrđivanju sjedišta Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Prema Odluci ova Agencija počet će s radom 1. juna ove godine, a njeno sjedište bit će u Mostaru. Sjedišta područnih jedinica bit će u Sarajevu i Banjoj Luci.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva civilnih poslova u vezi s pitanjem grijanja Zemaljskog muzeja BiH. U informaciji se ističe da je Služba za zajedničke poslove institucija BiH priključila Zemaljski muzej BiH na sistem grijanja institucija BiH, čime je Vijeće ministara BiH zaštitilo od propadanja četiri miliona eksponata iz oblasti kulturnog i prirodnog naslijeđa, koji se nalaze u ovom muzeju.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je informaciju o dosadašnjem radu Komisije za utvrđivanje rasporeda kancelarijskog prostora u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH. Zaključeno je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić održi sastanak s kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH u cilju postizanja dogovora o pitanjima smještaja službenika jednog dijela institucija BiH.

Vijeće je zadužilo Komisiju za utvrđivanje rasporeda kancelarijskog prostora u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH da do 31. januara ove godine dostavi Vijeću ministara prijedlog za korištenje prostora u ovoj zgradi, na bazi jasno uspostavljenih kriterija.

Zaključci su usvojeni, nakon razmatranja informacije, u kojoj se ističe da je, uz maksimalno korištenje raspoloživog prostora u Zgradu prijateljstva Grčke i BiH nije moguće smjestiti sve službenike ministarstava i stalnih tijela Vijeća ministara BiH.