Kultura
0

Zemaljski muzej BiH podržava zaštitu špilje Vjetrenice

FENA
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine priključuje se apelima IUCN-a, SIBIOS-a i drugih međunarodnih i bosanskohercegovačkih institucija za zaštitu prirodnih vrijednosti špilje Vjetrenice i promociji upravljanja tim prirodnim fenomenom na temeljima održivog razvoja.

To stoji u pismu koje je Speleološkoj udruzi stiglo iz Zemaljskog muzeja BiH, u kojem se također izražava žaljenje da pored mnogobrojnih apela svjetske i bosanskohercegovačke znanstvene javnosti, Vjetrenica još ne zauzima odgovarajući položaj u sustavu vrednovanja i značaja njene zaštite od strane lokalnih vlasti.

Posebna su opasnost za Vjetrenicu aktivnosti koje se poduzimaju u njenoj neposrednoj blizini, a koje nisu temeljene na održivom razvoju, stoji u pismu koje je potpisala direktorica najstarije znanstvene institucije u zemlji Aiša Softić.

Bosna i Hercegovina zemlja je s izraženim visokim stupnjem biološke raznolikosti. U tom pogledu, posebno je potrebno istaći špilju Vjetrenicu i njen živi svijet, što ovaj geološki i prirodni fenomen svrstava među temeljne simbole države Bosne i Hercegovine kada je riječ o prirodnom nasljeđu, zaključuje se u pismu.