Moć adaptivnih sportova
45

Zemaljski muzej BiH: Održano druženje djece i mladih sportaša sa posebnim potrebama

Sarajevo Olympic Week (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo Olympic Week (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo Olympic Week uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini u utorak, 27. februara, organizovao je druženje djece i mladih sportaša iz klubova za osobe sa posebnim potrebama, njihove roditelje i staratelje u prelijepom ambijentu Festivala Svjetla.

Okupljanje je poslužio kao najava za događaj "Inkluzivno klizanje na ledu", koji će se održati u ponedjeljak, 4. marta, na klizalištu u sklopu dvorane Zetra.

Ovaj inkluzivni sportski događaj okupiti će djecu i omladinu sa posebnim potrebama, njihove roditelje i prijatelje, ali i profesionalne sportiste, olimpijce, kao i aktiviste, javne ličnosti te vladine dužnosnike, sa svrhom da promovišu moć adaptivnih sportova.

Sarajevo Olympic Week (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo Olympic Week (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na druženju u ambijentu Zemaljskog muzeja BiH prisutnima su se obratili Abdurahman Drkić, direktor kompanije Gorenje Commerce, Siroco Meserli direktor razvojnog programa i zamjenik ambasadora Švicarske u BiH, Nijaz Memić iz Ski kluba za djecu s invaliditetom "Sarajevo" te Din Pehlivanović, predsjednik Sarajevo Olympic Weeka.

"Veoma sam ponosan na ovu inicijativu, jer snažno vjerujem u važnost dugoročne i održive integracije i inkluzije osoba s invaliditetom u sve segmente društva. Ovakvim događajima želimo potaknuti društvo u cjelini da zagovara pozitivne promjene u zajednici, da iskoristi transformativnu snagu adaptivnih sportova i stvori inkluzivnije i poticajnije okruženje koje svima, naročito osobama sa invaliditetom nudi jednake mogućnost", poručio je Siroco Messerli, direktor razvojnog programa i zamjenik ambasadora Švicarske u BiH.

Abdurahman Drkić, direktor kompanije Gorenje Commerce
Abdurahman Drkić, direktor kompanije Gorenje Commerce

"Sa ponosom ističemo bogatu tradiciju Gorenja u Bosni i Hercegovini koja traje više od 70 godina. Ta tradicija ne samo da nas čini omiljenim brendom među potrošačima već nas i pozicionira kao tržišnog lidera u području bijele tehnike i kućanskih aparata. Kroz godine, Gorenje je postao sinonim za kvalitet, pouzdanost i inovacije, te smo s ponosom postali neizostavni dio mnogih domaćinstava širom zemlje. Kao globalni partner prestižnih događaja širom Europe i svijeta, Gorenje s posebnim zadovoljstvom podržava različite kulturne i sportske inicijative. U tom kontekstu, s radošću podržavamo projekat Sarajevo Olympic Week i nastojimo ostati vjerni olimpijskim vrijednostima kao što smo uradili i prije 40 godina. Usmjeravamo energiju u jačanje mladih Bosne i Hercegovine, tako se i javila ideja podrške projektima 'Gorenje - Igre bez granica' i 'Gorenje - poligon na ledu 40 za 40'", kazao je Abdurahman Drkić, direktor Gorenje Commerce.

"Uz pomoć ambasadora Sarajevo Olympic Weeka, bh. olimpijaca Mirze Nikolajeva, Esme Alić, Ilme Kazazić, Nijaza Memića i drugih ličnosti iz sportskog i javnog života BiH organizirati ćemo niz sportskih aktivnosti poput klizanja i sankanja na ledu. Djeca sa invaliditetom će imati priliku da se okušaju u novim sportskim izazovima, da se druže i učestvuju u kreiranju velikog zimskog inkluzivnogsportskog događaja u Sarajevi", poručio je Din Pehlivanović.

Organizatori pozivaju sve da podrže ovu inicijativu i nastave zajedno s njima graditi mostove razumijevanja i zajedništva.