{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemaljski muzej BiH: 7. juna izložba posvećena velikom češkom arhitekti Karlu Paržiku

F
4.6.2007. u 12:34
0
0
Zemaljski muzej BiH: 7. juna izložba posvećena velikom češkom arhitekti Karlu Paržiku
0
Zemaljski muzej BiH: 7. juna izložba posvećena velikom češkom arhitekti Karlu Paržiku
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine priredit će 7. juna zajedno s Arhivom BiH, Istorijskim arhivom Sarajeva, češkom ambasadom te Muzejom Grada Sarajeva izložbu posvećenu životu i djelu istaknutog češkog arhitekte Karla Paržika.
Kako je potvrdila Feni zamjenica direktorice Zemaljskog muzeja BiH Marica Filipović, na izložbi bit će predstavljeno niz podataka, fotografija i projekata koji će oslikati lik i rad ovog uglednog češkog arhitekte čija su brojna djela oblikovala današnje lice Sarajeva.

Bit će izložena i mapa Sarajeva s ucrtanim zgradama koje je projektirao Paržik, a jedna od njih je i Zemaljski muzej BiH.

Arhitekt Karlo Paržik rođen je u Češkoj 1857., a umro u Sarajevu 1942. u koji je došao s 26 godina i ostao narednih 60. Po sveukupnim kvalitetima, monumentalni ansambl Zemaljskog muzeja riješen u neorenesansnom duhu izvjesno je najbolje njegovo djelo.

Među takvim objektima je i palača Marindvor, koju podiže tvorničar građevinskog materijala August Braun i daje joj ime po svojoj ženi Mariji. Zgrada Marijin-Dvor građena je od 1885. do 1899. godine kao stambeno-poslovna zgrada s centralnim dvorištem.

Arhitekt Karlo Paržik bio je jedan od najplodnijih graditelja svog vremena. Jedno od mnogobrojnih njegovih monumentalnih djela je i Evangelistička crkva. Jedina za vrijeme austrougarske uprave, izgrađena je 1899. godine, također u romaničko-bizantijskom stilu. Danas je ovo zgrada Akademije likovnih umjetnosti.

Projektirao je i prvi moderni hotel - Hotel "Evropu", koji je svečano otvoren 1882. godine. Bio je to punih 110 godina najuglediniji hotel u Sarajevu.

Riječ je o samo nekim od djela koje je projektirao i izgradio Paržik. Tu su i Pravni fakultet, Crkva sv. Josipa, zemaljska banka, Narodno pozorište te mnogi drugi sarajevski objekti.

Marica Filipović navodi kako će juni u Zemaljskom muzeju donijeti i druge zanimljive događaje, kao što je predstavljanje knjige "Susreti s ljudima" muzejske savjetnice u penziji Ljiljane Hadžidedić posvećene brojnim kontaktima koje je ova naučnica ostvarila tokom niza projekata na terenu.

Svi događaji koji tokom ove godine budu organizirani u Muzeju dio su programa obilježavanja 120. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: