{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Lučić u Sarajevu: Od otpravnika vozova do svjetskog baritona

28.3.2013. u 11:54
1
Željko Lučić u Sarajevu: Od otpravnika vozova do svjetskog baritona
1
Željko Lučić u Sarajevu: Od otpravnika vozova do svjetskog baritona
Željko Lučić
Narednog mjeseca u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će održan koncert jednog od najvećih svjetskih baritona Željka Lučića.
Lučić je rođen u Zrenjaninu prije 45 godina, a pjevačku karijeru počeo je gotovo slučajno. Radio je kao otpravnik vozova i pjevao u horu kada ga je zamijetila Biserka Cvejić u čijoj je klasi i upisao novosadsku muzičku akademiju u 25. godini života.

Nakon nastupa u beogradskoj operi te pobjede na međunarodnom takmičenju u Barceloni, potpisuje ugovor sa frankfurtskom operom, a njegova karijera počinje zvjezdani uspon 2005. godine gostovanjem u Covent Gardenu. Slijede nastupi u pariskoj i Bečkoj državnoj operi, a već naredne godine nastupa u Metropoliten operi u New Yorku.

Gioconda, Macbeth, Rigoletto i brojne druge opere osigurale su mu status jednog od vodećih svjetskih intepretatora u baritonskom repertoaru. Lučić danas nastupa u najvećim svjetskim opernim kućama i festivalima, u novim produkcijama, s najvećim imenima iz opernog svijeta.

Trenutno se nalazi u Chicagu gdje će do 30. marta nastupati u Lyric Operi, jednoj od vodećih opernih kuća sjevernoameričkog kontinenta. Ovo je njegova premijerna sezona u čikaškoj operi a nakon koncerta u Sarajevu 19. aprila, Lučića očekuju nastupi u Minhenu, Beču i Cirihu, dok će krunu njegovog dosadašnjeg rada činiti Traviata u kojoj će imati glavnu rolu, na otvorenju naredne sezone u milanskoj La Scali, pod dirigentskom palicom Danielea Gattija. Traviata će biti vrhunac milanske proslave 200. godišnjice Verdijevog rođenja.

Na sarajevskom koncertu 19. aprila uz izvrsnog Lučića nastupit će i maestro Ivo Lipanović koji će dirigirati Sarajevskom filharmonijom i Horom Opere Narodnog pozorišta. Sopranistica Aida Čorbadžić pridružit će se Lučiću na sceni, zajedno sa tenorom Amirom Saračevićem i basom Ivanom Šarićem.

Ulaznice za koncert Željka Lučića mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po cijeni od 20, 35 i 50 KM, a više informacija možete naći na www.maf.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: