Kultura
16

Željko Ivanković: O Mozartu kao čovjeku najbolje govore njegova pisma

FENA
Knjiga pisama Wolfganga Amadeusa Mozarta "Epistolarna simfonija" koju je ovih dana izdala IK Rabic art Sarajevo peto je izdanje te zanimljive knjige. Kao i za ranija izdanja prijevod ovog djela potpisuje Željko Ivanković.

Riječ je petom dopunjenom izdanju knjige koja je do sada izlazila u Banjoj Luci kao "Pisma ocu" (tri izdanja), a u Zagrebu kao "Pisma".

Govoreći o knjizi, Ivanković ističe za Fenu da o glazbenom geniju W. A. Mozarta (1756.-1791.) najbolje govori njegova glazba. Ali o njegovom životu, kazao je, najbolje govore njegova pisma. On navodi da su "Pisma" Mozartov govor s njim samim. Pisao ih je od najranijeg doba, od trinaeste godine do pred samu smrt. Pisao ih je ocu, majci, sestri, supruzi, prijateljima i znancima…

"Ona su svjedočenje o njegovoj prirodi, o raskošnu, božanskom talentu, o čudesnoj prostodušnosti", ističe Ivanković.

Precizira da je najveći broj pisama pisan ocu, koji je i sam glazbenik i glazbeni pedagog i s kojim je Wolfgang imao poseban odnos. To je, smatra Ivanković, odnos ne samo oca i sina, dvaju glazbenika, nego i odnos trajnog Wolfgangova "sukoba" s autoritetom.

"I ako je simfonija opsežna orkestralna kompozicija raskošne i razigrane ljepote, onda je ovaj izbor njegovih pisama svojevrsna epistolarna simfonija razapeta nad jednim životom kao trajno svjedočenje o jednoj i dan danas teško shvatljivoj i nadasve neponovljivoj sudbini, ogromnom talentu, silnoj strasti i nadasve teškom socijalnom položaju jednog od najvećih glazbenika što ih je svijet imao", podvukao je prevodilac knjge Željko Ivanković.

Kaže da u knjizi dominiraju pisma ocu, ali da su tu i pisma majci, sestri, bliskim ženama, rođakinji ili vlastitoj ženi, a Ivanković ističe i da on piše i potencijalnim mecenama, ljudima od čije mu financijske podrške ovisi život.

"Raznolikost pisama, njihova slojevitost, otvara pred našim očima i jednu kompleksnu osobnost kakav je bio Wolfgang Amadeus Mozart", smatra Ivanković.