Tamara Paravlić, PR Bh. bala
0

INTERVJU / "Želimo da Bh. bal u Sarajevu postane tradicija"

Razgovarao: Nedžad Jamaković
Zadovoljni organizatori - Damir Mujčinović, Mirela Mujaković, Tamara Paravlić, Edin Manko
Zemaljski muzej u Sarajevu 18. septembra će ugostiti manifestaciju Bh. bal, koja već tri godine živi u Beču. Projekt Bh. bal u glavnom austrijskom gradu pokrenulo je četvero mladih ljudi, Mirela Mujaković, Tamara Paravlić, Damir Mujčinović i Edin Manko, koji su u Beč otišli kako bi studirali.

Ideja je bila da se BiH promoviše kroz nešto blisko Austrijancima, a kako je Beč poznat po balovima, željeli su povezati stoljetnu tradiciju austrijskih balova, koja počinje još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije, te tako "obnoviti staro prijateljstvo između Austrije i Bosne i Hercegovine".

Tako je prvi bh. bal u svijetu održan 28. marta 2008, a dvorac Schönbrunn, nekadašnja rezidencija carice Marije Terezije, mjesto je na kojem se održava ova manifestacija.

"Uspjeli smo ne samo održati manifestaciju Bh. bal već je i napraviti prepoznatljivim brendom sa bh. prefiksom. Procijenili smo da je došlo vrijeme da se ovaj događaj održi i u našoj državi, te odlučili pokloniti manifestaciju Bh. bal Sarajevu, odnosno ovogodišnjem domaćinu Zemaljskom Muzeju BiH", kazala je u intervjuu za Sarajevo-x.com PR Bh. bala Tamara Paravlić.

Pored glamura i kulture, Bh. bal je prvenstveno manifestacija humanitarnog karaktera. U koje svrhe usmjeravate prikupljeni novac?

Prve i druge godine sakupljali smo novac za djevojčicu iz Hrasnice, Amilu Ploskić, i njenu operaciju u Njemačkoj. Za vrijeme drugog bala smo uspjeli zaokružiti cijelu operaciju i prateće troškove puta i boravka, dijelom uz pomoć naših gostiju i uz pomoć izuzetne gospođe Shahrzad Vakilzadeh, počasne predsjednice Evropskog komiteta za unapređenje BiH. Zajedno smo osigurali novčanu sumu od 26.000 eura.

Ove godine je humanitarna aktivnost namijenjena za djevojčicu iz Bihaća, Almu Hadžić, koja čeka na tranplantaciju srca u Beču, i za koju smo u kooperaciji sa Otvorenom mrežom i Almirom Čehajićem Batkom sakupili novčanu sumu od 10.000 eura koja je uručena u martu Alminim roditeljima.

I bal u Sarajevu će biti donatorska večer, te će se novac sakupljati u saradnji sa Otvorenom mrežom, a tačni podaci za koga će ove godine akcija biti organizirana, bit će objavljeni narednih dana.

Šta je najveći uspjeh Bh. bala u Beču, te koji su to najistaknutiji učesnici?

Veliko nam je zadovoljstvo bilo ugostiti Bosance i Hercegovce iz svih krajeva svijeta, Austrijance i goste drugog porijekla. Svi oni su svojim učešcem uljepšali i predstavili Bosnu i Hercegovinu, kao tradicijom bogatu, multikulturalnu i modernu državu. Imali smo čast ugostiti učesnike iz daleke Amerike, Emirata, Njemačke, Švicarske, Turske, Švedske, Danske, Norveške, Belgije, Slovačke, Češke, Velike Britanije i, naravno, iz Bosne i Hercegovine.

Posebno nam je drago što su se našem pozivu na bal odazvali i austrijski političari, a imali smo čast ugostiti Aloisa Mocka, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Austrije i čovjeka kome BiH mnogo duguje. On je naš počasni pokrovitelj.

Na koji način se može prijaviti za bal, da li učesnici dolaze po pozivu ili na druge načine?

Pored uglednih zvanica i društva eminentnih ličnosti, Bh. bal je otvorenog karaktera, te svi oni koje žele biti dio ovog jedinstvenog događaja u septembru, mogu rezervisati svoje mjesto preko www.bihbal.com. Prodaja karata je već u toku (posredstvom ove web-stranice) i zbog velikog interesa preporučujemo da se rezervacija obavi na vrijeme.

Posebnu atmosferu Bh. bala će dočarati TVSA i HAYAT TV zemaljskim i satelitskim prenosom uživo sa crvenog tepiha 18. septembra.

Lista zvanica za bal u Sarajevu se još dovršava, a već očekujemo dolazak člana predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, visokog predstavnika Valentina Inzka, ambasadora Republike Austrije u BiH, Donatusa Koecka, generalnih direktora vodećih tv-kuća, kao i brojnih drugih uticajnih ličnosti iz raznih sfera.

Koliko će bal u Sarajevu sličiti onom u Beču, te hoće li također prerasti u tradiciju? Možete li navesti neke detalje o balu u Sarajevu?

Bal u Beču je radi koncepcije održan u dva prostora, glavna sala gdje se odvijao oficijelni program uz gala-večeru i veliki lounge sa koktel-barom i opuštenijim sadržajem.

Zemaljski Muzej raspolaže s jedinstvenim prostorom za naše potrebe. Ovdje smo iznajmili četiri različita prostora i botanički vrt. Svaki prostor je sa zasebnim programima, koji su opet povezani u jednu cijelinu i povezani mogućnošću istovremene interaktivne komunikacije.

Bal u Beču je već postao tradicija, tako da će se on nastavljati održavati svakog proljeća u dvorcu Schönbrunnu. Ovo je prvi put da će se Bh. bal održati u Sarajevu, a naša želja je da i on postane tradicionalan sa svojim stalnim jesenskim terminom. A sudeći po dosadašnjem interesu i odzivu mislimo da je naša želja ostvarljiva.

Stoga, zaplešimo zajedno valcer na balu u Sarajevu i dokažimo još jednom da je ovaj grad uistinu opravdano sjedište brojnih međunarodnih festivala i manifestacija i pošaljimo nešto ljepšu sliku u svijet o nama, nego što su to do sada ljudi od nas navikli.

I na kraju, vas četvero ste došli u Beč kako biste studirali, jeste li ostvarili taj cilj, odnosno jesu li diplome na pomolu?

Da, Edin je još u decembru prošle godine diplomirao privrednu informatiku, a sljedeće godine bi i mi trebali diplomirati. Mirela u oblasti internacionalnog razvoja, Damir također iz privredne informatike, a ja u oblasti medija i komunikacija.