Kultura
56

Zbog snimanja remakea "Valter brani Sarajevo" brojni Kinezi će doći u BiH

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Federalnom ministarstvu kulture i sporta danas je predstavljen projekat snimanja remakea filma "Valter brani Sarajevo", a direktor kompanije China Star Media koja učestvuje u projektu, Bing Xiang, istakao je da će BiH po završetku snimanja i prikazivanja filma sigurno posjetiti veliki broj Kineza.

Pripreme za snimanje remakea ovog najpoznatijeg i najpopularnijeg filma ratne tematike u bivšoj Jugoslaviji biće završene do kraja godine.

"Tokom 2015. godine očekujemo početak snimanja, a na postprodukciji ćemo raditi tokom 2016. godine. Insistirali smo da naš Centar učestvuje u projektu prijedlogom ideja ali i u prezentaciji samog projekta", rekao je Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo.

Kako je istakao, glumačka ekipa će biti iz BiH, a redatelj će biti Kinez. U ovaj projekat će biti uloženo više od sedam miliona KM, a kineski investitori su obavezani od Federalnog ministarstva kulture i sporta da u BiH potroše 5 miliona KM od ovog iznosa.

"Sarajevo je u mom srcu već 40 godina, otkako je film prvi put prikazan u Kini. Kada sam došao u Sarajevo osjetio sam bliskost, kao da smo stari prijatelji. U Kini sada živi 1,3 milijarde ljudi, a polovina je pogledala film 'Valter brani Sarajevo'. Cilj nam je da 'Valterom' probudimo mladu generaciju na isti način na koji je on probudio nas. To je srž našeg investiranja u ovaj projekat", rekao je Bing Xiang, direktor kompanije China Star Media.

Xiang je naglasio da će po izlasku remakea filma "Valter brani Sarajevo" na tržište Kine, mnogi građani ove zemlje posvetiti pažnju Bosni i Hercegovini, a brojni kineski turisti će se zaputiti u pravcu Sarajeva.

Ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan je izrazio nadu da će se, zahvaljujući ovom projektu, filmska industrija u BiH smatrati granom privrede, a ne "granom kojoj treba dodjeljivati sredstva iz budžeta".

"Svi znamo da je u Kini ovaj film postigao veliki uspjeh i oni su nama došli sa idejom da uradimo remake. Za nas je ovo veoma značajan projekat koji će privući kineske investitore na prostor BiH", istakao je Kaplan.

Današnjem sastanku sa kineskim partnerima prisustvovao je i Vinko Grubišić, predsjednik uprave Jadran filma koji učestvuje u ovom projektu.