Medicina i pjesma
1.1k

Zbog sevdalinke na put oko svijeta: Hiljade snimaka i tekstova u privatnoj biblioteci Semira Vranića

Lamija Pojskić
Bosanac Semir Vranić, specijalista patologije svjetskog glasa, trenutno nastanjen u Kataru, pored ogromnog znanja, ali i ljubavi koju ima prema medicini, svakodnevno njeguje i svoju drugu ljubav - sevdalinku.
Doktor Semir Vranić, zahvaljujući svom predanom profesionalnom i akademskom radu, prije nekoliko godina našao se na listi najutjecajnijih mladih patologa u svijetu, čime je i potvrdio da njegovo znanje o medicini prevazilazi geografske granice.

No, nije tajna da je dr. Vranić neprikosnoven i na drugim poljima. Svoju ljubav prema bosanskoj narodnoj pjesmi – sevdalinci, za koju kaže da je neprocjenjivo muzičko i literarno blago, njeguje još od mlađih dana. Ovaj muzički zaljubljenik, osim što uživa u njenim stihovima, intenzivno radi i na prikupljanju njenih tekstova širom svijeta.

Poznato je da se sa istraživanjem sevdalinki počelo još krajem devetnaestog stoljeća, no manje je poznato da je tu istraživačku ambiciju usvojio i ovaj vrsni naučnik.

"Sevdalinka je kroz svoju historiju doživjela određene transformacije u svom izvođenju, ali njena temeljna melodija i literarna vrijednost, koje se ogledaju u visokom stilskom dometu njenih tekstova, ostaju zauvijek. To pogotovo vrijedi kada sevdalinku izvode vrhunski interpretatori kojih je danas, i pored njene svekolike prisutnosti u javnom životu, ali i 'dnevno – političke' upotrebe, žalosno malo", ističe Vranić za Klix.ba.

Sakupljački rad započeo u Danskoj

Ova visokorazvijena evropska zemlja, zahvaljujući svojim bogatim bibliotekama i arhivima, pruža izvanredne mogućnosti za istraživanje. Biblioteke u Kopenhagenu i Aarhusu mjesta su na kojima je Vranić započeo svoj sakupljački rad.

"Danska se, za vrijeme izbjeglištva, spletom okolnosti nametnula kao prva istraživačka stanica. U ovim dvjema bibliotekam smještena je bogata građa iz cijelog svijeta, pa tako i iz Bosne i Hercegovine. Mimo Danske, tekstove sevdalinki prikupljao sam od Sarajeva, preko Barselone, do Helsinkija i Seattla", dodaje Vranić.

Pretraživanjem baza podataka, iščitavanjem knjiga, rukopisa, starih časopisa i beletristike, kao i preslušavanjem određenih snimaka, Vranić je za 27 godina intenzivnog rada, uspio prikupiti veliku građu i formirati privatnu biblioteku, zasigurno jednu od najvećih ove vrste. Preko 5.000 tekstova, i više od 12.000 snimaka sevdalinki čini njegovu bogatu kolekciju. U kolekciji se također nalaze i brojne raritetne originalne ploče i kasete.

Globalizacija olakšala prikupljanje

Bibliografski izvori poput knjiga, bibliografija, naučnih i publicističkih radova, bibliotečkih i digitalnih arhiva omogućavaju pristup izvorima sevdalinki. Nenadmašna sevdalinka ranijih godina motivisala ga je na svjetsko proputovanje. Danas, naglašava, putuje dosta rjeđe zahvaljujući internetu i digitaliziranim arhivima.

"Ipak, dio izvora, posebno rukopisna građa nisu tako lako dostupni pa mi tu svesrdno pomažu moji prijatelji, a koji su profesionalno angažirani u raznim institucijama", naglašava Vranić.

U svom istraživačkom radu mnogo je učio od etnomuzikologa, kojima vrlo često ustupi svoju privatnu građu. Na koncu, iako očaran njenom ljepotom i bogatstvom njenog teksta, razočaran je državnim odnosom spram nje.

"No, šta je uopće u Bosni i Hercegovini danas cijenjeno, a tiče se kulture i nauke?“, zaključuje dr. Vranić.