Sarajevo storage
79

Zbirka Pierrea Courtina privlači sve više pažnje u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Umjetnička zbirka Pierrea Courtina ovih dana privlači sve veći broj znatiželjnika, a bit će dostupna u Umjetničkoj galeriji Bih sve do 6. jula.

Započeta u Parizu 2001. godine, umjetnička zbirka Pierrea Courtina danas broji više od 350 djela od 200 mladih i etabliranih umjetnika iz BiH, sa Balkana i šire.

Polovina ove zbirke je trenutno u skladištu u Parizu. Dio zbirke je bio izložen u OUI Centru za umjetnost u Grenobleu 2009. godine, Bang Centru za umjetnost u Chicoutimiu 2012. godine, i u mnogo navrata u samoj galeriji Duplex100m2.

U sklopu izložbe “Sarajevo storage” u Umjetničkoj galeriji BiH u junu 2018, bit će izloženi umjetnički radovi i objekti iz sarajevskog depoa, koji predstavljaju sve radove prikupljene tokom prethodnih 5 godina provedenih u Sarajevu.

Tu se mogu naći djela koja izražavaju pripadnost ili posebnu privrženost glavnom gradu BiH, lokalnoj savremenoj sceni i koji su bliski galeriji Duplex100m2.

Izložbu je podržala fondacija Agnès B, Superstrat N.G.O, Warm festival Sarajevo, Francuski institut u Sarajevu, i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine. Posebno zahvaljujemo Lucii Gigli, Jean-Françoisu Daoulasu, Andreju Ðerkoviću,i Nini Knežević.