"Niske političke strasti"
113

Žbanić kritikovala Benjaminu Karić nakon novog femicida: Za gradonačelnicu nije Dan žalosti

N. O.
Foto: Klix.ba/Grad Sarajevo
Foto: Klix.ba/Grad Sarajevo
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić prozvala je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog izostanka reakcije na femicid te korištenje ubistava žena za "niske političke strasti" dok se u međuvremenu ništa ne radi na prevenciji nasilja.

Nakon što je vijest o zločinu u Tuzli potresla javnost u Bosni i Hercegovini, bh. rediteljica Jasmila Žbanić osvrnula se na slučaj još jednog femicida te kritikovala aktuelnu vlast.

"Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti", navela je Žbanić.

U nastavku je poručila da je "smrt žene moneta za kupovinu popularnosti i opstanka na vlasti".

"Nije urađeno ništa da se nasilje zaustavi, a u vlasti još uvijek sjede zlostavljači žena. Prijatno gradonačelnice", navela je uz fotografiju Benjamine Karić na kojoj zajedno s Jurom Frankom jede burek, a u okviru obilježavanja 40. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Podsjetimo, nakon slučaja femicida iz Gradačca Karić se nije pojavila na crvenom tepihu SFF-a, a 16. august je proglašen Danom žalosti na nivou entiteta.

Posljednji slučaj femicida u Tuzli desio se prije dva dana (07. februara) kada je policajac Elvis Ćustendil ispalio više hitaca iz pištolja u Amru Kahrimanović (52) koja je podlegla usljed nanesenih povreda.