East West Centar
0

Završne pripreme predstave "Evropa danas"

Sarajevo-x.com
Pripreme za novi projekat East West Centra Sarajevo "Evropa danas", prema tekstovima Miroslava Krleže, ulaze u završnu fazu u Mariboru, gdje će se održati premijera 16.2.2011.

Povodom ove velike koprodukcije, u kojoj još učestvuju Slovensko narodno gledališe Maribor i Evropska kulturna prijestonica Maribor 2012, održana je pres-konferencija.

Na novinarsko pitanje da li je previše dramatično porediti današnju Evropu sa onom o kojoj Krleža piše 1935, kada se u Evropi uspinjao fašizam, reditelj Haris Pašović je odgovorio: "Zavisno od prespektive iz koje gledate. Ako ste stavovnik Napulja i na kućim vratima vam mafija ubije majku, ako ste stanovnik Marselliea, a porijeklom ste Alžirac, ili ako ste bosanski musliman koji je preživio genocid, mislit ćete da ne dramatiziramo previše. Ako ste Wim Wilders, koji se govorom mržnje i rasizmom uspeo do nizozemske vlade ili ako ste fašistički zastupnik u švedskom parlamentu, mislit ćete da dramatiziramo premalo."

Miki Manojlović je govorio o iznimnom radu sa umjetnicima u ovoj predstavi koji su davno prevazišli "profesionalizam", a Ismar Hadžiabdić, izvršni producent sarajevskog East Westa je najavio regionalnu i evropsku turneju predstave.

U Sloveniji vlada veliko ineresovanje za predstavu "Evropa danas", o kojoj izvještavaju svi vodeći slovenski mediji.

U predstavi "Evropa danas" igraju Miki Manojlović, po mnogima najveći balkanski glumac svih vremena, i Edward Clug, nova evropska koreografska zvijezda, a uživo svira grupa "Laibach", evropski klasik industrijskog rocka i neoklasicizma. Dramaturginja je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. Reditelj je Haris Pašović. Producenti su Ismar Hadžiabdić, a izvršni producenti East West Centra Sarajevo i Danilo Rošker, direktor SNG Maribor.