Kultura
0

Završna faza obnove stare Konjičke ćuprije

FENA
Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/azso/">AZso</a>
Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/azso/">AZso</a>
Obnova i izgradnja Starog kamenog mosta u Konjicu ulazi u završnu fazu. Nakon obnovljenih pet kula i spojenih šest lukova, radnici turske firme ER-BU nastavljaju postavljanje kamene ograde, a danas su završili gradnju i četvrte piramide na uzvodnoj strani mosta.
  • Slijedi postavljanje skele i pripreme za gradnju srednje piramide (završni dio kule od sedre) na kojoj će, kao kompaktna cjelina stajati tarih i sofa i ovo je jedan od složenijih zahvata na mostu, rekao je za Fenu Adnan Kurtooglu, glasnogovornik firme ER-BU.

Radovi na obnovi Starog kamenog mosta, koji je od 2003. na listi nacionalnih spomenika BiH, počeli su 12. maja 2006. godine. Stari most u Konjicu, izgrađen 1682., kao posljednja velika turska građevina u BiH, srušen je 3. marta 1945., kada su ostale samo kamene kule, na koje su postavljene drvene daske, a 1962. stavljena čelično-betonska konstrukcija.

U most će biti ugrađeno ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve će biti učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.

Most je bio dug 101,80 m i širok 5,25 m, ukupni troškovi obnove iznosit će oko 5.300.000 KM, a rok za završetak svih radova je 10. oktobar.