{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završna faza obnove stare Konjičke ćuprije

F
1.7.2008. u 21:08
0
0
Završna faza obnove stare Konjičke ćuprije
0
Završna faza obnove stare Konjičke ćuprije
Foto: AZso
Obnova i izgradnja Starog kamenog mosta u Konjicu ulazi u završnu fazu. Nakon obnovljenih pet kula i spojenih šest lukova, radnici turske firme ER-BU nastavljaju postavljanje kamene ograde, a danas su završili gradnju i četvrte piramide na uzvodnoj strani mosta.
- Slijedi postavljanje skele i pripreme za gradnju srednje piramide (završni dio kule od sedre) na kojoj će, kao kompaktna cjelina stajati tarih i sofa i ovo je jedan od složenijih zahvata na mostu, rekao je za Fenu Adnan Kurtooglu, glasnogovornik firme ER-BU.

Radovi na obnovi Starog kamenog mosta, koji je od 2003. na listi nacionalnih spomenika BiH, počeli su 12. maja 2006. godine. Stari most u Konjicu, izgrađen 1682., kao posljednja velika turska građevina u BiH, srušen je 3. marta 1945., kada su ostale samo kamene kule, na koje su postavljene drvene daske, a 1962. stavljena čelično-betonska konstrukcija.

U most će biti ugrađeno ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve će biti učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.

Most je bio dug 101,80 m i širok 5,25 m, ukupni troškovi obnove iznosit će oko 5.300.000 KM, a rok za završetak svih radova je 10. oktobar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: