{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeno usavršavanje tekstova kroz radionice sa Dževadom Karahasanom

12.3.2013. u 12:35
0
1
Završeno usavršavanje tekstova kroz radionice sa Dževadom Karahasanom
0
Završeno usavršavanje tekstova kroz radionice sa Dževadom Karahasanom
U okviru projekta "Konkurs bh. drame" u organizaciji Udruženja za unaprjeđenje i razvoj teatarske i filmske produkcije u BiH "Fercera", proteklog vikenda održana je i druga radionica sa vrhunskim bh. književnikom Dževadom Karahasanom, tokom koje su usavršavani tekstovi odabrani u uži izbor Konkursa.
Nakon pristigla 62 dramska teksta, tri su odabrana u uži izbor te su prošli radionice nakon kojih slijede scenska čitanja u drugoj polovini aprila. Najbolji tekst će osvojiti vrijednu nagradu od 8.000KM. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

Razgovore sa Karahasanom, Emir Zametica, čiji je tekst "Archundia i Cherundolo" ušao u uži izbor, ocjenjuje korisnim i inspirativnim, kao i sam koncept konkursa koji uključuje dodatni rad na odabranim tekstovima.

"Otvoreno smo razgovarali o tekstovima, posebno potencirajući nedostatke, kako bi našli najbolje načine da ih otklonimo. Ono što je bitno je činjenica da su Lanin i moj tekst sada bolji, a sve kroz ugodan razgovor i druženje sa Dževadom Karahasanom", zaključio je Zametica.

Unaprijeđen kvalitet tekstova potvrdila je i Lana Bastašić (Bajka koju idiot priča), ističući kako je rijetko imala priliku učestvovati u projektu koji ne samo da nudi afirmaciju nego i konkretan rad na tekstu. Posebno je istakla važnost podrške ovakvim projektima koji pored nagrade nude mogućnost učenja i napredovanja.

"Ovim Konkursom BiH će biti bogatija za nove dramske tekstove na kojima se ozbiljno radilo i nadam se da će ovaj konkurs biti ponovljen i slijedeće godine jer je malo literarnih projekata u našoj zemlji koji su jednako profesionalno provedeni, a pružaju priliku domaćim neafirmisanim autorima da iskorače iz sjene", istakla je Bastašić te posebno pohvalila organizaciju na veoma visokom nivou koja doprinosi motivaciji da autori i autorice rade na svom tekstu i učine ga što boljim.

Kao završni dio projekta "Konkurs bh. drame" u drugoj polovini aprila u Kamernom teatru 55 održat će se scenska čitanja svih tekstova, te proglašenje pobjednika/ice.

"Najsretniji bismo bili kada bi sva tri teksta bila postavljena na scenu, to bi zaista bio trijumf bh. autora i autorica kao i bh. teatra", istakao je Senad Alihodžić, projekt menadžer Udruženja «Fercera», te naglasio kako će poziv na scensko čitanje biti upućen svim direktorima pozorišnih kuća u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: