{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru

25.9.2018. u 08:17
1
1
Završeno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru
1
Završeno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru
Prvo izdanja Salona akademske knjige završeno je u subotu. Tokom pet dana održavanja ove sajamske manifestacije Mostar je bio središte akademske knjige, čitanja, nauke i znanja.
Naučnu produkciju, odnosno akademska izdanja predstavilo je 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća, a sajamsku priredbu svakodnevno su nadopunjavali zanimljivi i raznovrsni sadržaji – izložbe, promocije, radionice, stručni skupovi - odnosno ukupno 35 pratećih programa na pet različitih lokacija.

"Ovom manifestacijom pokušali smo osnažiti i približiti javnosti značaj naučnog izdavaštva u BiH, uopće izdavaštva, i mislim da smo uspjeli. Po prvi put i na jednom mjestu, okupili smo naučnike, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i druge zainteresirane. Vjerujem da su izlagači kvalitetno iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za poslovne sastanke i saradnju, za razmjenu znanja i iskustava, ali i za promociju znanja i nauke, u prvom redu akademske knjige, čineći je dostupnom što većem broju građana", izjavila u povodu završetka 1. Salona akademske knjige federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.Ministrica se zahvalila svim izlagačima i partnerima na doprinosu u stvaranju ove sajamske priredbe, s ciljem promoviranja i populariziranja akademske knjige, znanja i nauke.

"Naše su namjerne ozbiljne da ovaj Salon preraste u tradicionalni događaj, koji će se u idućim godinama poboljšavati, po svim mjerilima. Ocjene izdavača su pozitivne i već bilježimo interes i drugih da sudjeluju u ovom jedinstvenom naučnom događaju. Također, sve pohvale dobio je i tzv. Akademski voz, koji je prevezao u Mostar zainteresirane akademske radnike i studente iz Zenice, Sarajeva i Konjica. Stoga ćemo već od iduće godine, na ovaj ili sličan način, nastojati uvezati i druge univerzitetske gradove", kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti.

Inače, Ministarstvo je, uz Zajednicu izdavača/nakladnika u BiH, organiziralo 1. Salon akademske knjige u Mostaru, dok je izvršni organizator bio University Press.

Izložbeni paviljon bio je postavljen na prostoru Sportskog igrališta Gimnazije Mostar, u vremenu od 10:00 do 21:00. Ulaz na sajam i sve prateće programe bio je besplatan i slobodan za sve posjetitelje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: