Praznik književnosti
73

Završeno četvrto izdanje Bookstana: Gosti, promocije i brojni regionalni i svjetski autori

E. LJ.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti Bookstan i ove godine je okupilo najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore, kritičare i urednike.

"Građanin/ka svijeta" i "Fantom slobode" teme su ovogodišnjeg izdanja koje je trajalo od 3. do 6. jula. Za ova tri dana sarajevskoj publici predstavili su se pjesnički i književni velikani među kojima su Namik Kabil, Asmir Kujović, Bekim Sejranović, Darko Cvijetić, Faruk Šehić, John Freeman, Svetislav Basara i mnogi drugi.

"Ovo je do sada najbolje organizovan Bookstan", rekla je Kristina Ljevak, urednica izdavačke kuće Buybook.

Književni kritičar Vladimir Arsenić vodio je radionicu "Književna kolumna" namijenjenu mladim književnim kritičarima iz regije. Najuspješnijim polaznicima radionice uručene su nagrade.

Četvrto izdanje Bookstana bilo je najavljeno dolaskom nobelovca Orhana Pamuka u Sarajevu koji je 25. juna u prepunom Domu oružanih snaga BiH s s književnikom i izdavačem Damirom Uzunovićem razgovarao o svojoj bogatoj biografiji i bibliografiji. Osim toga, Pamuk je prisustvovao premijere predstave "Snijeg" koju je prema njegovom romanu na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavio Dino Mustafić.