Kultura
0

Završeni susreti predstavnika evropskih prijestolnica kulture

FENA
Susret predstavnika evropskih prijestolnica kulture, u čijem su radu učestvovali predstavnici Sonderborga, Graza, Collegna i Sarajeva, završen je danas u okviru programa Festivala "Sarajevska zima".

Na sastanku je zaključeno da je bitno uspostaviti čvrstu bilateralnu i multilateralnu saradnju gradova i institucija kulture kroz naredna izdanja Festivala, sve u pripremi projekta "Sarajevo 2014", saopćeno je iz Pres- službe Festivala.

Učesnici su izrazili zadovoljstvo zbog uspješnih nastupa umjetnika iz Danske i Graca te potvrdili opredijeljenje da se grad Collegna predstavi narednih godina u programu Festivala kroz moderni ples.

Istovremeno, dogovorena je razmjena umjetnika iz Sarajeva i Collegna.

Prijem kod gradonačelnika Grada Sarajeva Alije Behmena bio je potvrda privrženosti projektu "Sarajevo 2014" gradova koji su izrazili podršku Sarajevu, istaknuo je predsjednik Izvršnog komiteta za kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine Ibrahim Spahić.

Spahić je naglasio da su i predstavnici Barcelone, Venecije, Kopenhagena, Dubrovnika i drugih gradova uputili poruke u kojima izražavaju spremnost da podrže projekt Peace, Art, Freedom Festival koji će potvrditi da je Sarajevo evropski most kulture.

Svi učesnici su zaključili da fokus budućih aktivnosti bude na afirmaciji mladih umjetnika.