Kultura
0

Završeni Dani kulture "Banja Luka Srebrenici"

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Izložbom radova nastalih na likovnim radionicama za talentovanu djecu, održavanim u prethodnih šest dana u Srebrenici, danas su završeni Dani kulture “Banja Luka Srebrenici“.

On je ocijenio da su Dani kulture "Banja Luka Srebrenici" bili kulturno osvježenje za ovu sredinu i da će nastojati da ovo postane tradicionalna manifestacija, jer kvalitetni kulturni sadržaji treba da budu dostupni i stanovnicima malih sredina, a ne samo velikih gradova.

U okviru ove manifestacije republičke ustanove kulture iz Banja Luke predstavile su Srebreničanima najbolje sadržaje kulture kojima trenutno raspolažu.

Glumci Narodnog pozorišta izveli su humorističko-metaforičnu predstavu "Odumiranje međeda", a Dječije pozorište RS-a izvelo je predstavu za djecu "Folklorna magija" i dva puta lutkarsku predstavu "Nestaško iz Lutkova".

Muzej RS-a u Zavičajnom muzeju u Srebrenici priredio je etnološku izložbu "Libade - haljetak gradske ženske hrišćanske nošnje s kraja 19. i početka 20. vijeka", koja će biti otvorena mjesec dana.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske priredio je prezentaciju "Ekološkog bukvara" odnosno rezultata do kojih se došlo projektom prekogranične saradnje RS-a i Srbije o zaštiti biosfere.

Muzej savremene umjetnosti RS-a u galeriji srebreničkog Kulturnog centra priredio je izložbu "Multioriginali" koja će biti otvorena dvadesetak dana, a sastoji se od djela poznatih slikara "moderne" iz perioda druge polovine 20. vijeka.

U okviru Dana kulture održano je i književno veče posvećeno nobelovcu Ivi Andriću u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke RS-a, dok je Arhiv Srpske priredio jedinstvenu izložbu fotografija i dokumenata pod nazivom "Ivo Andrić u diplomatiji", koja prikazuje Andrićevo djetinjstvo, školovanje i diplomatsku karijeru i bit će otvorena desetak dana.

U toku ove manifestacije organizovana je slikarska škola za talentovane učenike i danas je otvorena izložba radova nastalih na tim slikarskim radionicama.

Pokrovitelji ove manifestacije bili su Vlada i Ministarstvo obrazovanja i kulture RS-a, a organizatori su Kulturni centar i Narodna biblioteka iz Srebrenice, uz pomoć opštine.

U okviru Dana kulture od 6. do 12. juna ustanove kulture RS predstavile su svoje reprezentativne sadržaje ljubiteljima kulture u Srebrenici.