Kamerni teatar 55
162

Završeni "Dani Jurislava Korenića", najbolja predstava "Sjećaš li se Doli Bel"

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom u Kamernom teatru 55 završeno je četvrto izdanje festivala "Dani Jurislava Korenića". Najboljom predstavom proglašena je predstava Kamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel” u režiji Kokana Mladenovića.
O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dino Mustafić, Izudin Bajrović, Kristina Ljevak i Tatjana Peternek Aleksić. Oni su nagradu Žan Marolt za najboljeg glumca dodijelili Emiru Hadžihafizbegoviću.

Nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu dobile su bh. glumice Gordana Boban i Tatjana Šojić.

Nagradu za najbolju režiju dobili su Mladenović za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel” i Jagoš Marković za predstavu “Sumrak Bogova” Beogradskog dramskog pozorišta, a specijalno priznanje za teatarsku inspiraciju otišlo je u ruke bh. književniku Abdulahu Sidranu.

Nakon dodjele nagradi na sceni Kamernog teatra 55 izvedena je predstava u digitalnoj formi “Ženski turbo folk bend” u režiji Sulejmana Kupusovića.

Četvrto izdanje teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" održano je od12. do 19. decembra, a okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Festival "Dani Jurislava Korenića" pokrenut je u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.