Treće izdanje
147

Završeni "Dani Jurislava Korenića", najbolja predstava "Gnijezdo" HNK Mostar

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom koja je upriličena na sceni Kamernog teatra 55 završeno je treće izdanje festivala "Dani Jurislava Korenića".

Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Mirka Radonjića za predstavu "Sin" Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, dok je Mirjana Medojević za istu predstavu osvojila Nagradu za najbolji tekst.

Dvije nagrade dobila je i predstava "Tri sestre" Kamernog teatra 55. Gordana Boban je za ulogu u ovoj predstavi dobila nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu, a Dragan Jovićić nagradu "Žan Marolt" za najboljeg glumca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dževad Karahasan, Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević.

Nakon dodjele nagradi na sceni Kamernog teatra 55 uslijedilo je premijerno izvođenje predstave "Dogodine, kao i uvek" reditelja Dejana Jankovića. Ova predstava postavljena je po motivima drama Bernard Sladea i Artur Schnitzlera. U novom komadu Artepunkt produkcije iz Beograda, likove tumače Milan Lane Gutović i Mina Lazarević, dok izbor muzike i dizajn scene potpisuje reditelj predstave.

Treće izdanje teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" održano je od 7. do 14. decembra, a okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Festival "Dani Jurislava Korenića" pokrenut je u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.