Kultura
0

Završeni "Dani Japana" u Banjoj Luci

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Prezentacijom sadržaja japanske kulture, degustacijom tradicionalnog japanskog jela "suši" i pića "sake", u banjalučkom Muzičkom paviljonu večeras je završena manifestacija "Dani Japana".

Posjetioci su osim upoznavanja o japanskoj kulturi, mogli i da ispišu poruke podrške građanima Japana povodom katastrofalnog zemljotresa i cunamija na umjetnički aranžiranom papiru "origamiju", koje će biti postane u Japan.

Ataše za kulturu u Ambasadi Japana u BiH Tamaki Usuda izrazila je zahvalnost građanima BiH na podršci u teškoj situaciji prouzrokovanoj katastrofom u toj zemlji.

Ovom prilikom japanskoj Ambasadi je iz Narodnog pozorišta na poklon uručen plakat sa srcem u znak podrške građanima Japana u situaciji prouzrokovanoj nedavnim katastrofalnim zemljotresom.

Organizator manifestacije je Udruženje "Džaika Alumni BiH", koje su formirali polaznici kurseva i stipendisti Vlade Japana i Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Potpredsjednica Udruženja Dunja Pejić rekla je da su "Dani Japana" redovna aktivnost ove organizacije, koja nije u vezi sa trenutnom situacijom u Japanu, te da je zbog toga planirano da se ona otkaže.

"Dobili smo podršku od Ambasade u Sarajevu da nastavimo sa našim aktivnostima što govori u prilog činjenici da japanski narod ne odustaje i da će učiniti sve da uskoro normalizuju život", rekla je Pejić.
Građani BiH mogu pomoći nastradalom stanovništvu Japana u zemljotresu pozivom na humanitarne brojeve 1433 u M:tel mreži, 090 291 032 u mreži BH Telekoma i 092 890 830 mreže HT Mostar.