Kultura
0

Završena XI međunarodna likovna kolonija "Breške 2010"

FENA
U Breškama je sinoć svečano zatvorena sedmodnevna međunarodna likovna kolonija "Breške 2010".

U radu kolonije koja se već jedanaestu godinu za redom održava u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Tuzla, sudjelovalo je 18 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Češke i Mađarske.

Od 4. do 10. jula, umjetnici su radili osim u Breškama, na Bistaračkom jezeru i Kući plamena mira u Tuzli. Ove godine iza njih je ostalo 87 radova.

Predsjednik tuzlanskog Naprekta Nikola Čiča, zahvaljujući umjetnicima, pokroviteljima, i svima drugima koji su pomogli manifestaciju, rekao je da je ovogodišnja kolonija bila najljepša do sada, te da je ove godine nastalo najviše radova, koji će obogatiti fundus slika s kolonija održavanih proteklih godina.

Izrazio je nadu da će naredna biti još bolja. U ime umjetnika zahvalnost je izrazila umjetnica iz Hrvatske Silva Radić-Markotić.

"Nama koji svoje osjećaje izražavamo preko kista teško je naći riječi koje bi bile dovoljne da se izrazi sva zahvalnost za sve ono što smo ovih dana doživjeli u ovom prelijepom brešačkom kraju, ali i ostalim mjestima na kojima smo stvarali svoja djela. Nadam se da ćete u svim djelima koja su nastala na ovoj koloniji prepoznati trag Bosne i trag ovog kraja koji je dubok i nadam se da će svaki sudionik taj trag ponijeti sa sobom", kazala je Radić-Markotić.

Koloniju je zatvorila ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Jasminka Mijatović.