Kultura
0

Završena radionica Kratkofil Punch

Sarajevo-x.com
Škola dokumentarnog filma Kratkofil Punch u okviru koje su polaznici tokom pet dana učili sve o realizaciji jednog dokumentarca završena je u petak. Intezivan kurs koji se održavao u Banjaluci vodili su proslavljeni dokumentarista iz Srbije Boris Mitić i školovani video aktivista iz Hrvatske Oliver Sertić.

U okviru Kratkofil Punch-a radilo se na šest priča koje će biti realizovane u okviru zajedničkog omnibus dokumentarca koji će imati premijeru na Šestom Međunarodnom filmskom festivalu Kratkofil Plus. Nakon premijere slijedi festivalsko i televizijsko prikazivanje omnibusa.

Dokumentarista Boris Mitić nakon završene radionice rekao je da mu se čini ćemo dobiti ne samo šest angažovanih priča, nego i šest zanimljivih i stilski različitih filmova.

"Polaznici radionice su pokazali iznenađujuću zrelost u izražavanju i razumevanju, što je nama, spontanim praktičnim instruktorima, omogućilo da im vrlo efektno ukažemo na brojne aspekte dokumentaristike i aktivizma, one inspirativne ili one problematične. Ono što im sada najviše nedostaje je praksa, a odlična zamisao ove radionice je upravo da im se da dovoljno vremena, skoro celih šest meseci, da se kroz greške i ispravke izvežbaju sa kamerom, a da usput i kritički preispitaju svoje ideje", objasnio je Mitić.

Ena Bavčić iz Sarajeva koja radi na ideji za film "Kako hoćeš, može loše, a može i gore" istakla je da je radionica bila dosta intezivna, ali u svakom mislu pozitivna, jer su svi polaznici mnogo toga naučili.

Velimir Dragoljević iz Pozorišta Kotor Varoši koji sa svojim kolegom Stenlijem Šugićem radi na ideji za film "Zlostavljena" rekao da je jako zadovoljan interakcijom koja je vladala između predavača i kandidata i da im je radionica pomogla da fokusiraju priču koju žele da rade.

David Pećanac iz Banjaluke jedan je od članova grupe Kontrakult koja radi na ideji za film "Umro je turbo folk" rekao je da im je radionica dosta pomogla u kristalizaciji ideje koje rade, jer nisu ranije imali iskustva sa dokumentarnim filmom i da će cijela grupa nastaviti istraživati žanr dokumentarnog filma pošto su na Kratkofil Punch-u dobili dobar temelj.

Pregled ideja koje će biti realizovane u okviru Kratkofil Punch-a:

"Drekavac" Sandra Dukić, Gordana Macanović i Gorana Bosnić (Banjaluka) "Tramvaj straha" Ermin Kadić (Sarajevo) "Umro je turbo folk" "Kontrakulta" (Banjaluka) "Zlostavljena" Pozorište Kotor Varoš i Daša Gajić (Banjaluka) "Kako hoćeš, može loše, a može i gore" Ena Bavčić (Sarajevo) "Tri četvrt dana jednog bh. invalida" Bojan Đokića (Banjaluka)

 Ideja filma pod nazivom Drekavac govori o pojavi jednog zastrašujućeg bića, jer ako je išta zajedničko stanovnicima  Bosanske Krajine, to je jedna stvar - strah od drekavca. Niko ne zna tačno šta je to, kako izgleda, ni gdje obitava, ali svi tvrde da on postoji.  

Radnja dokumentarnog filma Tramvaj straha odvijaće se u tramvaju, prevoznom sredstvu koje, uprkos tome što služi velikom broju građana, u isto vrijeme predstavlja opasnost i uzrokuje strah i paranoju zbog činjenice da su upravo tramvaji često poprište pljački, nasilničkog ponašanja prema putnicima i vozačima, noževa i ubistava.

Priča Umro je turbo folk, pokušava proizvesti utisak ozbiljnosti fenomena Turbo Folka, koji je, iako ga mnogi prihvataju olako i svrstavaju u još jedan vid zabave, nesumnjivo penetrirao u mnoge sfere današnjeg društva.

Ideja filma Zlostavljena u središtu interesovanja ima ženu koja je psihički i verbalno zlostavljana postupcima konzervativnog muža. Film će postaviti pitanja da li postoji rodna ravnopravnost, kakav je položaj žene u našem društvu i da li su još uvijek žene građani drugog reda?

Tema filma Kako hoćeš, može loše, a može i gore fokusira se na jednu od najvećih manjina u Bosni i Hercegovini, Roma, čiji se položaj u društvu nalazi ispod dostojanstva. Autorka filma želi da pokaže probleme sa kojima se mnogi Romi moraju nositi svakodnevno, uslove života u kojima žive i mogućnosti koje im se pružaju.

Radnja filma Tri četvrt dana jednog bh. invalida baviće se uobičajenim danom studenta sa invaliditetom, njegovim potrebama, problemima, snovima. Ova ideja je nastala u cilju rušenja predrasuda okoline prema osobama sa invaliditetom.

Učesnici su dobili produkcijsku podršku i započeli su snimanje koje će trajati do marta 2012. kad će se vratiti u Banjaluku na montažu.

Projekat Kratkofil Punch organizuje UKS Lanterna u saradnji sa Kancelarijom za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH.