Zvornik
0

Završena prva likovna kolonija "Mehmed Džihić"

FENA
Učesnici kolonije sa poklonima organizatora
Slike nastale u toku kolonije
Prva likovna kolonija “Mehmed Džihić” Zvornik završena je danas. Prethodna tri dana slikari iz cijele BiH su stvarali nova umjetnička djela u prelijepom okruženju Diviča, rodnog mjesta rahmetli Mehmeda Džihića, istaknutog slikara Zvornika.

Predsjednik “Preporoda” Zvornika Amer Redžić zadovoljan je odzivom likovnih umjetnika koji su učestvovali na koloniji.

“Važno je organizirati ovakve događaje u Zvorniku posebno u povratničkim sredinama čime se oživljava kulturni duh i jača identitet svih Zvorničana”, ističe Redžić.

Prva kolonija je poprimila i internacionalni karakter zahvaljujući odličnoj saradnji između općinskih društava Preporoda Zvornika i Zenice pa je indijska slikarka Gita Taneja svojim djelima obogatila likovnu koloniju Mehmed Džihić.

Slike koje će ostati kao rezultat prve kolonije Mehmed Džihić djela su likovnih umjetnika: Amna Sofić, Zajdo Ćorić, Enver Krajišnik, Hariz Grahić, Ilhana Ćatić, Muhamed Ćeif, Mediha Selman i gošća iz Indije Gita Taneja.

Dva dana za vrijeme trajanja kolonije prisustvovali su i učenici iz osnovnih škola Križevići i Divič. Učenik iz Križevića Aljo Islamović kaže da ništa ljepše u svom životu nije vidio od slike Zajde Ćorića koja je nastajala pred njegovim očima.

BZK “Preporod” Zvornik će uskoro organizirati izdavanje i promociju kataloga “Prva likovna kolonija Mehmed Džihić Zvornik” i likovnu izložbu.

BZK “Preporod” Zvornik najavljuje i drugu koloniju “Mehmed Džihić” koja će vjerovatno biti organizirana početkom maja naredne godine, saopćeno je iz “Preporoda” Zvornik.