Kultura
0

Završen putujući festival turističkog filma

FENA
Kompanija Centrotrans Eurolines iz Sarajeva, u saradnji s direkcijom Festivala turističkog filma i ekologije u Splitu, organizirala je 1. međunarodni putujući festival turističkog filma i ekologije ITEF, koji je trajao od 16. maja do 6. oktobra.

Najviše ocjene i nagrade festivala, koje su uručene danas u Sarajevu na prigodnoj svečanosti, dobili su filmovi:

  1. mjesto i nagradu Zlatna pahuljica - film Zemlja dobrog života iz Belgije;

  2. mjesto i nagradu Srebrna pahuljica - film Eco Queen iz BiH;

  3. mjesto i nagradu Bronzana pahuljica - film Unique Dubrovnik iz Hrvatske.

  • Ovaj turističko-edukativni festival koncipiran je tako da probudi svijest o ulozi turizma kao važnog segmenta u razvoju ekonomije svake zemlje te važnost zaštite prirode i čovjekove okoline, kazao je direktor kompanije Centrotrans Eurolines Muhamed Šaćiragić.

Na Festivalu koji se odvijao u najmodernijim prijevoznim sredstvima - autobusima Centrotrans Eurolinesa koji voze na 26 međunarodnih linija i prolaze kroz Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Belgiju, Dansku Švedsku..., bili su prikazani i nagrađeni filmovi sa Splitskog festivala, njih 20.

Svjetska federacija turističkog i ekološkog filma prepoznala je značaj i mogućnosti ITEF-a tako da je odlučila da primi u svoje punopravno članstvo ovaj festival.

Najvažniji učesnici ovog projekta bili su putnici koji su tokom trajanja Festivala imali priliku da izaberu najbolji film, a Festival je vidjelo više od 200.000 putnika, što je i izuzetna prilika za turističku promociju zemalja učesnica.

Za najbolji film glasalo je 59.620 putnika.