Mostar
0

Završen Međunarodni teatarski festival autorske poetike

FENA
Sinoćnjom premijernom izvedbom predstave "Zvijer na mjesecu", po tekstu Richarda Kalinoskog i u režiji Dine Mustafića, završen je 29. /33. Međunarodni teatarski festival autorske poetike koji se održavao u Mostaru.

Ujedno je međunarodni žiri proglasio ovu predstavu Mostarskog teatra mladih najboljom predstavom Festivala u konkurenciji 10 izvedenih u glavnom programu.

Dramaturg predstave je Ljubica Ostojić, scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović, a u predstavi igraju Jelena Kordić, Ermin Bravo i Boris Ler.

Mostarska publika predstavu može vidjeti danas i sutra, s početkom u 20 sati.

Po ocjeni žiriji, za visoku razinu glumačkog umijeća nagradu je dobila predstava "Malograđanska svadba" Narodnog pozorišta Tuzla, u režiji Jovice Pavića,

Belmi Lizde – Kurt i Mariju Drmaću dodijeljena je nagrada Mravac za partnersku igru u predstavi "Trg ratnika" Pozorišta mladih Sarajevo, a Bosansko narodno pozorište dobilo je nagradu za smjeli istraživački proces u radu na projektu "Play", u režiji Lajle Kaikčija.

Specijalnu nagradu 29. /33. Međunarodnog teatarskog festivala autorske poetike dobio je Mostarski teatar mladih za hrabrost, upornost i doprinos u afirmaciji različitih teatarskih poetika i njihovu prezentaciju na prostorima Bosne i Hercegovine.