Kultura
0

Završen Festival kratkog filma Stolac

FENA
Dodjelom nagrada za najbolja ostvarenja u oblasti animiranog i kratkog filma jutros je u ranim jutarnjim satima završen Festival kratkog filma Stolac.

Internacionalni žiri kojeg su sačinjavali Ahmed Burić (BiH), Jurica Pavičić (Hrvatska), Miroslav Momčilović (Srbija) i Mesut Y. Tufan (Turska) odlučio je da 'Zlatni grozd' za najbolji film pripadne animiranom filmu "Edward" autorice Katrin Nicklas iz Njemačke.

'Srebreni grozd' Festivala pripao je kratkom igranom filmu "Girls room" (Soba za djevojke), autorice Marije Gigante iz SAD. Ovaj film je ocjenjen kao rad sa najvećim stepenom produkcije.

Specijalnu nagradu žirija dobio je sarajevski kino operater Halid Bunić, za dugogodušnju popularizaciju filmske umjetnosti. Riječ je o čovjeku koji je i glavni junak filma Damira Nemira Janečeka "Halid Bunić Vječni", koji je publika dočekala ovacijama. Ali kako je Damir Nemir Janeček selektor Festivala, film nije bio u takmičarskoj selekciji.

Tokom pet dana Festivala u takmičarskoj selekciji prikazano je 38 filmova iz 13 zemalja, dok dva najavljena, nisu prikazana iz tehničkih razloga.

Uz tekmičarski program publika je mogla pogledati i preteće programe, pa su tako prikazani i filmovi sa Evropske filmske akademije, dugometražni film "Sedam i po" srbijanskog režisera Miroslava Momčilovića, a gosti Festivala bili su i bend "Letu štuke", te Neno Belan.

Kako ističu u organizaciji Festivala, ovaj mali, ali izuzetno kvalitteni festival pronalazi svoj put i uz puno truda i entuzijazma će trajati.