Kultura
5

Završen Festival arTz u Tuzli

Klix.ba
Sinoć je u Tuzli, u bašti Ateljea "Ismet Mujezinović" dodjelom nagrada za najbolje fotografije izložbe, dodjelom nagrada plesnog događaja "Dance Meeting" za učešće na regionalno popularnom plesnom kampu "Adria Dance Camp" i koncertom mladog tuzlanskog benda "Paradox" svečano zatvoren Festival savremene umjetnosti arTz.

U toku sedam festivalskih dana u umjetničkim kreacijama imalo je priliku da uživa oko 600 građana Tuzle. Radionice, predavanja, koncerti, predstava, promocija književnih uradaka činili su samo neke od događaja koji su bili upriličeni na Festivalu.

Produkcija Festivala za iduću godinu pripreme počinje već u mjesecu septembru, kako bi se blagovremeno dogovorila partnerska saradnja sa regionalnio priznatim umjetničkim festivalima između kojih je i plesni kamp "Adria Dance Camp".

Stručni žiri za izbor najboljih festivalskih fotografija u sastavu Robert Andrejaš - predsjednik žirija, Ozren Božanović, Samir Sufi i Darko Zabuš - članovi žirija donijeli su konačnu odluku, a nagrađeni autori za svoja fotografska dostignuća su:

Najbolja fotografija izložbe: Željko Jelić - Zlatno doba 11 Najbolja monohrom fotografija: Romano Kuduzović - Psihološki portret; Poliptih. Najbolja savremena fotografija: Alija Kamber - "Neću prestat kad bi crkla".

Festival koji je podržan od Fondacije tuzlanske zajednice, Općine Tuzla, Britisch Council BiH i mnogobrojnih partnera i sponzora, uspješno je okončao sedmodnevne programe.