Kultura
0

Završen 59. sajam knjige u Frankfurtu - zapažen uspjeh bh. izdavača

FENA
U Frankfurtu je danas završen 59. međunarodni sajam knjige na kojem je od 10. do 14. oktobra svoja izdanja predstavilo 7.200 izdavačkih kuća iz 113 zemalja svijeta.

BiH je na ovom eminentnom sajmu veoma uspješno predstavila 52 izdavača s izdanjima iz 2006. i 2007. godine. Udruženje izdavača i knjižara BiH predstavljanje knjiga bh. izdavačkih kuća organiziralo je u suradnji s Malom bosanskom školom iz Frankfurta.

Kuratorica na bh. štandu koji je dizajnirao Zijad Pekmez bila je dr. Marina Kapić-Bakaršić koja je predstavila najznačajnija izdanja izdavačkih kuća "Zoro", "Šahinpašić", "Sejtarija", "Međunarodnog centra za mir", "Bosanske riječi", "Petar Kočić", Službenog lista, Kliničkog centra te mnogobrojnih bh. pisaca.

Predsjednik Udruženja Ibrahim Spahić i članica Udruženja Jasmina Sejtarija učestvovali su i na godišnjoj Skupštini Međunarodnog udruženja izdavača gdje je Sarajevo, zajedno s Oslom, nominirano za Svjetski kongres izdavača 2012. godine.

"Odluka o domaćinu bit će donesena u maju 2008. godine u Seulu. U međuvremenu bit će potrebno uložiti mnogo truda i rada kako bi se Sarajevo i BiH predstavili kao grad i država "knjige svijeta", izjavio je za Fenu Spahić.

Spahić je u toku Sajma prezentirao i projekt "Sarajevo - Book Capital of the World" za 2010. godinu a ovu prestižnu titulu dodjeljuje UNESCO na preporuku Međunarodnog udruženja izdavača.

Delegacija Udruženja izdavača i knjižara BiH iskoristila je frankfurtski sajam kako bi se sastala i razmijenila iskustva s predstavnicima udruženja iz svijeta i organizatorima Sajma te je u okviru aktivnosti najavila i održavanje 20. sajma knjige u Sarajevu 2008. godine te realizaciju Projekta "Bliskost i razlika - razlika i bliskosti" s kojim će se BiH nakon Frankfurta predstaviti u Beogradu i Zagrebu. Bh. izdavači imali su i niz poslovnih susreta s predstavnicima izdavačkih kuća iz svijeta.

Sva bh. djela koja su predstavljena na Sajmu bit će poklonjena Maloj bosanskoj školi iz Frankfurta gdje se djeca obrazuju na bosanskom jeziku.

Izlaganje bh. izdavačkih kuća u Frankfurtu omogućili su Kanton Sarajevo, Fondacija "Izdavaštvo" Sarajevo i Vijeće ministara BiH.