Beograd
0

Završen 53. međunarodni sajam knjiga

FENA
U Beogradu je završen 53. međunarodni sajam knjiga. Ovaj tradicionalni sajam posvećen knjizi održao se pod nazivom "Neodoljiva", saopćeno je danas iz Udruženja izdavača i knjižara BiH.

Bh. izdavači učestvovali su na ovom sajmu pod sloganom "Vrijeme knjige". Autorski rad za plakat i dizajn napravio je Bojan Mustur.

Na sajmu su od 20. do 26. oktobra predstavljeni autori iz BiH i njihova izdanja na štandu i u salama za promociju Slobodan Selenić i Borislav Pekić. Poseban interes izazvala je prezentacija časopisa koji izlaze u BiH čiji izdavači su Društvo pisaca BiH, PEN Centar BiH, Media centar, Udruženje za očuvanje kulturne tradicije, Gradska galerija Collegium artisticum, Kinoteka BiH, AGD Profi, kao i publikacije koje objavljuju Orijentalni institut BIH i Institut za istoriju, te elektronska izdanja glasnika Zemaljskog muzeja BiH.

Izdanje Instituta za jezik, Rječnik Bosanskog jezika, posebno je bilo zanimljivo svim posjetiocima kao i druge knjige koje se bave pitanjima jezika u BiH.

Tokom promocije naročitu pažnju izazvala je prezentacija UNESCO-ve knjige posvećene starim zanatima u BiH kao i djela Metke Krajgher Hozo u izdanju Kult B i Dževada Hoze u izdanju ANUBiH posvećena likovnoj umjetnosti. Izdanja Preporoda, Prosvjete, Napretka i La Benevolencije plijenila su pažnju posjetilaca kao i izvanredne Monografije o Bosni i Hercegovini - Tugre i Staneka o Mostaru.

NUBBiH predstavljena je sa svojim publikacijama, a pažljivim čitaocima i učesnicima Beogradskog sajma u središtu interesovanja bile su knjige iz savremene povijesti BiH. Posebnu pažnju izazvale su i prezentacije Izabranih djela Tvrtka Kulenovića i Danila Kiša, kao i Izabrana djela Dževada Karahasana i Ćamila Sijarića, Branka Ćopića i drugih savremenih bh autora.

Na sajmu su uime Društva pisaca BiH bili prisustni Hadžem Hajdarević i Amir Brka. Štand BiH posjetili su predstavnici Ambasade BiH u Republici Srbiji, a između ostalih Ranko Bugarski, Mirjana Miočinović, predstavnici izdavača Republike Hrvatske, Crne Gore i zemlje domaćina kao i mnogobrojni autori i predstavnici javnih i nacionalnih i univerzitetskih biblioteka i predstavnici štampe, radija i televizije.

Posebnu pažnju izazvala je svakodnevna prezentacija spotova o kulturnoj i turističkoj baštini BiH koji je organizovala Turistička zajednica naše zemlje. Učešće na sajmu omogućili su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za izdavaštvo.