{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen 53. međunarodni sajam knjiga

F
27.10.2008. u 14:55
0
0
Završen 53. međunarodni sajam knjiga
0
U Beogradu je završen 53. međunarodni sajam knjiga. Ovaj tradicionalni sajam posvećen knjizi održao se pod nazivom "Neodoljiva", saopćeno je danas iz Udruženja izdavača i knjižara BiH.


Bh. izdavači učestvovali su na ovom sajmu pod sloganom "Vrijeme knjige". Autorski rad za plakat i dizajn napravio je Bojan Mustur.

Na sajmu su od 20. do 26. oktobra predstavljeni autori iz BiH i njihova izdanja na štandu i u salama za promociju Slobodan Selenić i Borislav Pekić. Poseban interes izazvala je prezentacija časopisa koji izlaze u BiH čiji izdavači su Društvo pisaca BiH, PEN Centar BiH, Media centar, Udruženje za očuvanje kulturne tradicije, Gradska galerija Collegium artisticum, Kinoteka BiH, AGD Profi, kao i publikacije koje objavljuju Orijentalni institut BIH i Institut za istoriju, te elektronska izdanja glasnika Zemaljskog muzeja BiH.

Izdanje Instituta za jezik, Rječnik Bosanskog jezika, posebno je bilo zanimljivo svim posjetiocima kao i druge knjige koje se bave pitanjima jezika u BiH.

Tokom promocije naročitu pažnju izazvala je prezentacija UNESCO-ve knjige posvećene starim zanatima u BiH kao i djela Metke Krajgher Hozo u izdanju Kult B i Dževada Hoze u izdanju ANUBiH posvećena likovnoj umjetnosti. Izdanja Preporoda, Prosvjete, Napretka i La Benevolencije plijenila su pažnju posjetilaca kao i izvanredne Monografije o Bosni i Hercegovini - Tugre i Staneka o Mostaru.

NUBBiH predstavljena je sa svojim publikacijama, a pažljivim čitaocima i učesnicima Beogradskog sajma u središtu interesovanja bile su knjige iz savremene povijesti BiH. Posebnu pažnju izazvale su i prezentacije Izabranih djela Tvrtka Kulenovića i Danila Kiša, kao i Izabrana djela Dževada Karahasana i Ćamila Sijarića, Branka Ćopića i drugih savremenih bh autora.

Na sajmu su uime Društva pisaca BiH bili prisustni Hadžem Hajdarević i Amir Brka. Štand BiH posjetili su predstavnici Ambasade BiH u Republici Srbiji, a između ostalih Ranko Bugarski, Mirjana Miočinović, predstavnici izdavača Republike Hrvatske, Crne Gore i zemlje domaćina kao i mnogobrojni autori i predstavnici javnih i nacionalnih i univerzitetskih biblioteka i predstavnici štampe, radija i televizije.

Posebnu pažnju izazvala je svakodnevna prezentacija spotova o kulturnoj i turističkoj baštini BiH koji je organizovala Turistička zajednica naše zemlje. Učešće na sajmu omogućili su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za izdavaštvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: