Sarajevo
0

Završen 48. festival MESS

FENA
Foto: Amer Kuhinja
Foto: Amer Kuhinja
Dodjelom tradicionalnih nagrada Zlatnih lovorovih vijenaca u nekoliko kategorija prema odluci članova žirija, nagrada medijskih sponzora te nagrade publike, u Sarajevu je iza ponoći završen ovogodišnji 48. internacionalni teatarski festival MESS.

Zlatni lovorov vijenac za predstavu u cjelini dodijeljen je komadu "Sclavi/Emigrantska pjesma" u izvedbi međunardonog pozorišnog studija "Farma u pećini" iz Češke Republike.

Za najbolju režiju Zlatnim lovorovim vijencima podjednako su ovjenčani Dimiter Gočev s predstavom "Ivanov" (Njemačka) te Claudio Valdes Kuri koji potpisuje predstavu "Čudovišta i čuda: Povijest kastrata" (Meksiko).

Ravnopravno su podijeljeni i Zlatni lovorovi vijenci za najbolje glumačko ostvarenje, u kategoriji glavne muške i ženske uloge – Samule Finzi iz predstave "Ivanov" (Njemačka), Julie Dossavi iz "P.I. Intimna prezentacija (Zemlja)" (Francuska) te Mirjana Karanović, koja je glavnu ulogu ostvarila u predstavi "Fedrina ljubav" (Srbija-BiH).

Zlatni lovorov vijenac prema glasovima publike sa ocjenom 9,50 dobila je predstava "Sclavi/Emigrantska pjesma" za koju režiju potpisuje Viliam Dočolomansky (Češka Republika).

Najbolje predstave u kategoriji programske selekcije nagrađene su Srebrenim lovorovim vijencima – "World Mess" predstava "Istina u prijevodu" u režiji Michaela Lessaca (SAD/Južna Afrika), "Future Mess" komad "Jedan na deset" u režiji Laertis Vasiliou (Grčka), "Mittel Europe" predstava "Bubnjevi u noći" reditelja Martina Kočovskog (Makedonija) te "Pippi" u režiji Vito Taufera za program "Children Mess".

Nagrada "Rejhan Demirdžić" za najboljeg mladog glumca/glumicu do 30 godina starosti pripala je Anji Stanić za ulogu u predstavi "Staza divljači" (BiH), dok su nagradu "Jurislav Korenić" za najboljeg mladog reditelja /rediteljku do 30 godina starosti podjednako podijelili Filip Grinvald također iz predstave "Staza divljači" (BiH) te Martin Kočovski za komad "Bubnjevi u noći" (Makedonija).

Dodijeljene su i tradicionalno nagrade medijskih sponzora. Nagrada "Hrabri novi svijet" magazina "Dani" uručena je predstavi "Buđenje proljeća" u režiji Selme Spahić (BiH), "Avazov zmaj" pripao je trilogiji "Proces-grad" reditelja Borisa Bakala (Hrvatska), a "Ključ Tmače" časopisa "Tmača Art" komadu "Bubnjevi u noći" Martina Kočovskog (Makedonija).

Za dodijeljene nagrade zaslužni su glasovi žirija u sastavu Blagoje Stefanovski, predsjednik (Makedonija), Jean Jourdheuil (francuska), Ricard Salvat (Španija), Varja Đukić (Crna Gora) te Dževdet Tuzlić (BiH).

Na ovogodišnjem MESS-u sarajevskoj i zeničkoj publici predstavila se 31 teatarska trupa iz BiH, regije, Evrope i svijeta.