Kultura
0

Završen 47. internacionalni teatarski festival MESS

FENA
Dodjelom oficijelnih i specijalnih festivalskih nagrada sinoć je u Sarajevu tačno u ponoć završen ovogodišnji 47. internacionalni teatarski festival MESS. Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu uručen je Deutsches Theater-u iz Berlina za izvedbu "Orestija".

Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je izvedbi "Orestija", obrađenoj verziji jedine sačuvane Eshilove trilogije antičke grčke tragedije, kojom je Deutsches Theater iz Berlina i otvorio ovogodišnje izdanje MESS-a.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg režisera pripao je Michaelu Thalheimeru, koji se potpisuje ispod nagrađene "Orestije".

Glumci Lee DeLong iz predstave "Žena, sama" francuskog teatra Gare St. Lazare Players i Constanze Becker, koja je otjelovila glavni lik u predstavi "Orestija", dobitnice su Zlatnih lovorovih vijenaca za najbolje glumačko ostvarenje.

Istim Lovorovim vijencem okitio se i cjelokupan ansambl predstave "Andersonov san" Odin Theatra (Nordic Theatra Laboratory) iz Danske.

Nagrada "Rejhan Demidžić" pripala je glumcu Stefanu Konarske iz predstave "Orestija", dok je Specijalnu nagradu žiri dodijelio predstavi "Kraj igre" u izvedbi talijanskog Teatrina Giullare.

Publika 47. MESS-a svoju je nagradu s 9,32 boda dodijelila predstavi "Žena sama" francuskog teatra Gare St. Lazare Players.

Proglašene su i nagrade medija. "Avazov zmaj" je prema ocjeni dnevnog lista "Avaz" dodijeljen predstavi "Cirkus istorija" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, "Hrabri novi svijet" magazina "BH Dani" pripao je predstavi "Kraj igre "pomenutog talijanskog Teatrina Giullare, dok je "Ključ tmače" za autorski stav koji dodjeljuje časopis "Tmačaart" dodijeljen "Andersenovom snu" danskog Odin Teatra.

I predstavnici medija koji su izvještavali o devetodnevnom festivalskom programu su nagrađeni. Press centar MESS-a za najbolju kritiku nagradio je Vesnu Andree-Zaimović sa Radio Sarajeva, najboljim novinarem-izvještačem u printanim medijima proglašena je Mirna Duhaček iz "Oslobođenja", a najboljim novinarem-izvještačem u elektronskim medijima Danijela Regoje i Sanela Habeš sa BH Radia 1.

Specijalno priznanje za inspirativno pisanje o festivalu dobio je Peđa Kojević, novinar Radio Sarajeva.

Na 47. izdanju MESS-a sarajevskoj je publici svoja teatarska ostvarenja predstavilo dvanaest zemalja, a festivalska ponuda bila je obogaćena i popratnim programima – ponoćnim koncertima, izložbama, radionicama i okruglim stolovima.