Bugojno
0

Završen 37. teatarski festival BiH

FENA
Kasno sinoć u Bugojnu je završen 37. Teatarski festival BiH «Fedra 2009.», a na svečanosti koja je upriličena tim povodom uručene su nagrade Stručnog i Žirija publike.

Po ocjeni Stručnog žirija koji je radio u sastavu: Radmila Smiljanić, predsjednica, Dragan Komadina, član i Nedžad Ibrahimović, član, najbolja predstava u cijelini je «Tamo gdje sunce zalazi» Vahida Durakovića, koju su odigrali članovi bugojanskog Teatra «Fedra».

Nagrade za najbolju režiju i scenografiju dobio je Željko Milošević za predstavu «Ševa ili slavuj» Gradskog pozorišta Trebinje.

Najbolju mušku ulogu na Festivalu ostvario je Faik Salihbegović, član Teatra «Total» iz Visokog, koji je glumio Kaligulu u istoimenoj predstavi, dok je ova nagrada u ženskoj kategoriji pripala Vedrani Miletić za ulogu Julije u predstavi «Ševa ili slavuj» Gradskog pozorišta Trebinje.

Nagradu stručnog žirija za kolektivnu glumačku igru dobili su Suad Velagić, Jusuf Hozić Caci i Sanel Ugarak za uloge školskih drugova u predstavi «Tamo gdje sunce zalazi», bugojanskog Teatra «Fedra».

Najbolji mladi glumac na 37. Teatarskom festivalu BiH je Nedim Krajišnik koji je glumio Rejmonda u predstavi «Oči Ahmedove» Teatra «Yildiz» iz Goražda.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Ivani Sudar za predstavu «Ševa ili slavuj», Gradskog pozorišta Trebinje.

Žiri publike u sastavu: Amer Čolak, Edin Huskić, Sanja Krnjajić, Mia Crnica, Šeherzada Dedić, Edo Korjenić i Emina Hozić, je za najbolju predstavu proglasio «Ševa ili slavuj» Gradskog pozorišta Trebinje.

Specijalna nagrada za afirmaciju domaćeg dramskog stvaralaštva dodijeljena je Vahidu Durakoviću za tekst «Tamo gdje sunce zalazi».

Direkcija Festivala po prvi put je dodijelila nagradu za životno djelo koje je uručeno Ademu Krivdiću iz Bugojna, za ostvarene rezultate na polju amaterskog stvaralaštva u BiH.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti s područja gornjovrbaske regije posljednji dan Festivala pamtiit će i po sjajnim izvedbama dviju predstava koje su se našle u programu Fedra plus.

Predstavu «Igre u pijesku» Senade Milanović i Amela Ugarka odigrali su članovi Omladinske scene bugojanskog Teatra «Fedra».

Gosti iz Republike Hrvatske, članovi Gradskog kazališta Jastrebarsko, izveli su predstavu «Kidaj od svoje žene» za koju je režiju uradio Stjepan Nino Škrabe.

Organizator 37. Teatarskog festivala BiH bio je Kulturno-sportski centar Bugojno u partnerstvu sa Teatrom «Fedra», a generalni pokrovitelj Općina Bugojno.