Održan online
4

Završen 19. festival bh. drame Zenica 2020, specijalna nagrada glumici Ireni Mulamuhić

E. Sk.
Posljednji dan 19. festivala bh. drame Zenica koji je održan online, protekao je u znaku dodjele Specijale nagrade "Adem Ćejvan" i čitanja nagrađenog dramskog teksta "Babylon blues" autora Darija Bevande

U nedjelju, sedmog festivalskog dana, od 19.30 sati online publika je imala priliku gledati dodjelu Specijalne nagrade "Adem Ćejvan" koja je ove godine pripala glumici Ireni Mulamuhić. Nagradu je dodijelio direktor Festivala i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) Miroljub Mijatović.

U 19.45 sati upriličeno je scensko čitanje dramskog teksta "Babylon blues" autora Darija Bevanda. On je ovim tekstom osvojio prvu nagradu na Konkursu za najbolji dramski tekst koji je objavilo BNP Zenica u aprilu 2019. godine. U scenskom čitanju su učestvovali glumci i glumice iz ansambla Enes Salković, Siniša Vidović, Lana Zablocki, Saša Handžić, Zlatan Školjić, Lana Delić, Sabina Kulenović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahnjić i Robert Krajinović.

Rediteljica scenskog čitanja je Lajla Kaikčija. 19. festival bh. drame Zenica 2020-online zvanično je zatvoren u 20.45 sati. Festival je proglasio zatvorenim direktor Miroljub Mijatović koji se zahvalio na pažnji svim gledateljima online Festivala i poželio da naredni ispuni pozorišne prostorije publikom kao i prethodnih osamnaest Festivala bh. drame. Sve programske aktivnosti Festivala su dostupne na Youtube kanalu BNP Zenica, te će publika imati priliku da naknadno pogleda propuštene sadržaje.

U četvrtak, 11. juna u 18 sati na Velikoj sceni BNP Zenica bit će upriličena izvedba predstave za djecu "Ježeva kućica" prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji BNP Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Centrom za kulturu Zavidovići. Predstava će biti izvedena uz sve propisane mjere zaštite od koronavirusa.