Bugojno
0

Završen 17. susret pozorišta lutaka BiH

FENA
Predstavu «Folklorna magija», Dječijeg pozorišta Republike Srpske stručni žiriji, koji su činili Muhamed Nametak, predsjednik, Strajo Krsmanović i Zoran Gashi, članovi, proglasio je najboljom predstavom u cjelini u programu 17. Susreta pozorišta lutaka BiH, koji je održan u Bugojnu od 22. do 26. septembra.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Bonji Lungovu za režiju predstave «Folklorna magija».

Nagradu za najboljeg glumaca na Festivalu dobio je Igor Vidačković iz Pozorišta lutaka Mostar, za ulogu Vojnika u predstavi «Kresivo», dok je najbolja glumica Diana Ondelj-Maksumić, koja je odigrala uloge Stare vještice, Gostioničarke i Kraljice u predstavi »Kresivo», mostarskog Pozorišta lutaka.

Silva Bačvarova dobila je nagradu za najbolju kreaciju lutaka u predstavi «Kresivo» Pozorišta lutaka Mostar. Po mišljenju članova žirija, ova predstava imala je najbolju scenografiju, koju je uradio Vasil Rokomanov.

Nagrada za originalnu muziku dodijeljena je Ivanu Vrhuncu, za muziku u predstavi «Hranjiva priča», Studija lutkarstva Sarajevo, a nagrada za kostimografiju pripala je Silvi Bačvarovoj za kostim u predstavi «Kresivo» Pozorišta lutaka Mostar.

Žiri 17. Susreta pozorišta lutaka BiH dodijelio je i nekoliko specijalnih priznanja, između ostalih, priznanje glumačkom ansamblu Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke za nadahnutu i maštovitu igru u predstavi «Folklorna magija».

Specijalno priznanje dobile su Naida Begović i Adisa Vatreš za ukupan likovni angažman u predstavi «Hranjiva priča» Studija lutkarstva Sarajevo, a priznanje je uručeno i Lutkarskom teatru SALE iz Tuzle za pokretanje nove lutkarske scene.

Za angažman na lutkarskoj sceni specijalnim priznanjem nagrađeni su glumci Narodnog pozorišta Zenica iz predstave «Četiri princeze i jedan zmaj».

Posebno priznanje dobila je Dubravka Zrnčić-Kulenović, voditeljica Studija lutkarstva iz Sarajeva, za dugogodišnji istrajan angažman na organizaciji i edukaciji mladih u bh. lutkarstvu.